Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Općina Vela Luka.

U subotu navečer, u Kongresnoj dvorani hotela „Korkyra“ održano je predavanje pod nazivom „Maslinovo ulje-fenomen svakodnevnice“, koji je ujedno i posljednji događaj organiziran u sklopu ovogodišnje manifestacije "Stajun od lumblije". Predavanje je održao prof. Josip Žuvela, rodom Velolučanin, stručnjak iz područja gastronomije, savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, dobitnik brojnih priznanja i nagrada te nositelj titule viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija.


U ime domaćina prisutne je uvodno pozdravio Dorjan Dragojević, direktor Turističke zajednice Vela Luka, on je istaknuo zadovoljstvo i namjeru nastavka suradnje s prof. Žuvelom koji s svojim savjetima i stručnosti čini nezaobilazan dio gastro manifestacije „Stajun od lumblije“.
Potom je uslijedilo zanimljivo izlaganje o maslini koja je od davnina bila od velike važnosti u životu velolučana o čemu svjedoči i sam grb Općine Vela Luka u čjem se središtu nalazi golubica u letu koja u svom kljunu drži upravo grančicu masline. Za velolučane maslina je oduvijek bila dragocjena jer je činila izvor maslinovog ulja koji je s vremenom postao ključni segment kvalitetne prehrane i eliksir života. Osim što je neizostavan sastojak mnogih jela dajući im neodoljiv miris i okus, maslinovo ulje nezamjenjivo je i kod pripreme tradicionalne slastice lumblije, jer upravo ova masnoća lumbliji daje punoću i pomalo rustikalan okus.
Ovo se ovo ulje smatra nezamjenjivom namirnicom a osim u prehrani koristi se i u medicinske svrhe, potom u kozmetici i izradi raznih pripravaka, a drvo masline upotrebljava se u izradi raznih uporabnih predmeta i namještaja, te služi kao kvalitetan ogrijev.
U svom zaključku prof. Žuvela istakuo je važnost konzumiranja maslinovog ulja, jer osim što je važan segment gastronomske baštine otoka Korčule istovremeno se uklapa u najsuvremenije trendove jednostavne, kvalitetne i zdrave prehrane koju kao takvu moramo konzumirati.
Nakon predavanja uslijedila je degustacija lumblije čime smo završili edukativnu, zabavnu i nadasve najslađu manifestaciju „Stajun od lumblije“. Ako već niste, ispecite svoju lumbliju, poklonite ju najmilijima i njegujte običaj kolindi! Vidimo se iduće godine!

Fotografija Općina Vela Luka.