Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

U Centru za kulturu Vela Luka je, pred brojnom domaćom i stranom publikom, održan centralni dio manifestacije „Stajun od lumblije“ - Izbor za Zlatnu lumbliju 2019. godine u organizaciji Općine Vela Luka i TZO Vela Luka. Prisutnima se uvodno obratila Načelnica Katarina Gugić koja je zahvalila svim sudionicima natjecanja te naglasila važnost održavanja ovakvih manifestacija u cilju očuvanja i promocije veloluške tradicije i običaja.

Među 19 prijavljenih natjecatelja, treće mjesto i „Brončanu lumbliju“- osvojila je Leonida Grbin, drugo mjesto i „Srebrnu lumbliju“ osvojila je Branka Đuderija, a pobjednicom i nositeljicom titule „Zlatna lumblija“ 2019. godine proglašena je Tamara Frlan. Konkurencija je i ove godine bila jaka i o pobjedniku su odlučivale nijanse. Stručni žiri koji je ocjenjivao lumblije bio je u sastavu:
prof. Josip Žuvela - savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, autor brojnih knjiga i udžbenika, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, dobitnik brojnih priznanja i nagrada te nositelj titule Viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija. Prof. Žuvela porijeklom je velolučanin i bio je u ulozi predsjednika žirija.
Radenka Barčot – aktivna umirovljenica, dugogodišnja vrijedna članica Lige protiv raka koja redovno sudjeluje u pripremi slastica na svim prigodnim manifestacijama u Veloj Luci.
Iskra Vlašić – aktivna umirovljenica koja se nakon 4o-to godišnjeg radnog vijeka provedenog u Zagrebu vratila na otok Korčulu sa namjerom da sačuva autentične proizvode svog otoka. Prije 10-tak godina zaštitila je lumbliju oznakom hrvatski otočni proizvod a prošle je godine sa lumblijom pobijedila na izboru za najbolji prehranbeni proizvod od maslinovog ulja održan na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2016. u Bolu na Braču.
Marko Barčot – poznati veloluški kuhar bogatog iskustva. Rado viđen član žirija na brojnim manifestacijama u Veloj Luci.
I ove godine opet je dodijeljena i posebna nagrada za najlijepše uređeno izložbeno mjesto koju je ponovno osvojio Dječji vrtić Radost.
Za kulturno umjetnički program, koji je upotpunio cijelo događanje, bili su zaslužni Luški evergreeni, Mješovita klapa FD Kumpanije pod vodstvom Janesa Vlašića te Folklorno društvo Mafrina. Posjetitelji su, osim u kušanju lumblija, mogli uživati i u raznim vrstama likera, džemova i slatkih delicija koje su pripremili lokalni OPG-ovi, a mogli su i kupiti lumblije koje su pravila djeca iz Dječjeg vrtića Radost, Učeničke zadruge Meja i Srednje škole Vela Luka.
Vrijedne žene iz udruge Liga protiv raka KPLM napravile su prezentaciju svih sastojaka od kojih se pravi lumblija i pokazale postupak pripreme lumblije.
Dio sredstava za realizaciju manifestacije „Stajun od lumblije“ dodijelila je i Dubrovačko-neretvanska županija koja je na taj način podržala namjere Općine Vela Luka i TZO Vela Luka da ova manifestacija postane tradicionalna i sve uspješnija iz godine u godinu.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.