Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

U današnjoj emisiji Kulturni krajolik, gost je bio Ivan Mirošević Sekul, veliki poznavalac starih Velolučkih običaja. Obzirom da smo zagazili u pokladno vrijeme, koje započinje u prvu nedjelju iza blagdana Tri kralja, nekada (a i sada), organiziraju se društveni plesovi, koji su nekada odisali starinskim običajima, kao što je kupovanje naranče djevojci prilikom poziva na ples. Prema tadašnjim običajima djevojke su na plesove dolazile u pratnji svojih majki, koje su odobravale ili pak ne odobravale kćeri da zapleše. Ukoliko bi dobile pristanak za ples, majka bi u znak zahvalnosti dobila naranču, a u većini slučajeva tako bi mladići i djevojke i započeli svoje veze, koje su završavale brakom. „Naime, tada nije bilo kafića, nego se mladost družila i upoznavala na društvenim plesovima. Od prvih plaći mladići bi kupili odijelo, a djevojke haljine, koje su brižno čuvali upravo za te društvene plesove“, rekao je naš današnji gost, koji je i sam bio u prilici organizirati nekoliko plesova. „U Veloj Luci je tada postojalo nekoliko kulturnih i sportskih društava, kako se danas nazivaju udruge, a koji, srećom i danas djeluju, pa bi svakako bila šteta da se ovakvi lijepi običaji ugase“, rekao je Ivan, te zahvalio svim amaterima koji voje slobodno vrijeme i trud ulažu u očuvanje starih Velolučkih običaja.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Današnja gošća emisije Četvrtkom aktualno bila je gđa Zrinka Favro iz Poljoprivredno-savjetodavne službe, podružnice Korčula-Lastovo, koja od 1. 1. djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede. Povod razgovora bio je poziv poljoprivrednicima koji su u zahtjevu za potporu prijavili i mjeru ruralnog razvoja 10, Operacija 10.1.10. Očuvanje suhozida, a time su preuzeli i petogodišnju obvezu:
- Kontroliranje suhozida najmanje 2x godišnje
- Održavanje suhozida (slaganje razrušenih dijelova na tradicionalni način)
- Uklanjanje neželjene vegetacije bez primjene herbicida
- Vođenje evidencije o provedbi mjere 10
- Izobrazba svake godine petogodišnjeg razdoblja

„Poljoprivrednici koji još nisu odslušali izobrazbu dužni su prisustvovati izobrazbi koja će se održati 23.1.,24.1. i 25.1. 2019. u Zadružnom domu u Veloj Luci s početkom u 9 sati. Pružatelj izobrazbe, je Ministarstvo poljoprivrede Savjetodavna služba, a izobrazba je besplatna za sve polaznike“, navodi Zrinka Favro, jer u protivnom slijede sankcije. „Ukoliko pojedinac ne može u spomenutim terminima doći na predavanja, može ih odslušati bilo gdje, da li u Blatu, Korčuli ili Dubrovniku, ali je dužan biti prisutan na predavanju, što će sve biti evidentirano i poslano u Zagreb, u Ministarstvo poljoprivrede, kako bi opravdali dobivena novčana sredstva“, ističe savjetnica Favro. Što se tiče ostalih poljoprivrednih radova koji slijede, potrebno je još pričekati, kako se biljka na „rani“ koji bi stvorile poljoprivredne škare, ne bi zarazila nametnicima, kojih je ove godine poprilično, zbog relativno visokih temperatura za ovo doba godine. Savjetnica poručuje poljoprivrednicima da se pridržavaju uputa Poljoprivredno-savjetodavne službe kako bi prinosi bili što kvalitetniji.

Slikovni rezultat za priznanja općina vela luka

Temeljem članka 10. i 11. Pravilnika o dodjeli javnih priznanja Općine Vela Luka ("Službeni glasnik Općine Vela Luka" br. 7/2016), Odbor za dodjelu javnih priznanja raspisuje

JAVNI NATJEČAJ
ZA PRIKUPLJANJE PRIJEDLOGA ZA DODJELU JAVNIH PRIZNANJA U 2019 GODINI

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić proglašava utorak 15. siječnja 2019. godine, Danom žalosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji povodom smrtnog stradanja djelatnika HEP-a u katastrofalnom požaru u HE Dubrovniku u Platu.
Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne(regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.
Na Dan Žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe.
Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju Dana žalosti na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

U suotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da sena
lokalnoj razini nemože dogodit ali kako je u politici sve moguće
svjedoci smo ostvarivanja nemogućeg.

Današnji gost emisije bio je budući „načelnik“ općine Vela Luka, Darko Dragojević, predsjednik udruge za očuvanje i promicanje pokladnih običaja „Trtajun“,

Idite na Vrh
Template by JoomlaShine