Na blagdan Velike Gospe na našoj pijaci ispred Župne crkve sv. Josipa nakon procesije usljedila je sv misa koju je predvodio župnik Don Marijo u koncelebraciji sa fra Zlatkom Žuvela.

Predstavnici Općine i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vela Luka su danas u utorak, 14. kolovoza, položili vijenac na spomen obilježju četvorici naših mještana poginulih u velikom i katastrofalnom požaru u Potirni 1985. godine.
Svečano polaganje vijenca su predvodili predsjednik općinskog vijeća Zoran Manestar, zamjenik općinske načelnice Dragiša Barčot, općinska vijećnica i predsjednica OO HDZ-a Maja Barčot, a u protokolu su sudjelovali i predsjednik OO HSLS Ivan Bačić, zapovjednik DVD-a Ivo Šeparović i njegov zamjenik Vinko Andreis, komunalni redar Ivan Mušić i pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Joković.

Izvor:http://www.velaluka.hr/vijesti.asp?noa=1&vid=3720

 

U Veloj Luci protekloga tjedna, na plivalištu Vranac, održan je vaterpolo turnir, na kojemu su sudjelovale slijedeće ekipe:
1.Emil i detektivi
2.Meštar i plaćenici
3.Grči
4.Šimije
5.Gavuni

Međusobni susreti odigravali su se u 5 kola, od ponedjeljka do petka, a u subotu i nedjelju odigrane su polufinalne i finalne utakmice.
Polufinale je održano u subotu, 11.08.2018. iz kojih su se izdvojile ekipe
Emil i detektivi
Meštar i plaćenici
Grči
Gavuni
U utakmici za 3. Mjesto, koja je odigrana u nedjelju 12.08.2018. u 18:00, snage su odmjerile ekipe Meštar i plaćenici protiv Grča, te su nakon neriješenog rezultata 4:4 odigrani peterci, pa su tako Meštar i plaćenici odnijeli pobjedu rezultatom 3:1.
U finalnoj utakmici koja je odigrana u 19 sati, pobjedu je odnijela ekipa Gavuni, protiv ekipe Emila i detektiva, rezultatom 8:7, te tako osvojila titulu prvaka ovogodišnjeg vaterpolo turnira u Veloj Luci.

Fotografija Darka Dragojevica.

U Veloj Luci u tijeku su Dani Vele spile. Tim povodom sinoć je u centru mjesta održana Noć Vele spile, kada su svi prisutni mogli vidjeti, čuti i okusiti život prapovijesnog čovjeka iz ovih krajeva. Naime, u sklopu dana Vele spile udruga za promicanje pokladnih običaja Trtajun je u suradnji sa Turističkom zajednicom, Udrugom Luško lito, te Centrom za kulturu Vela Luka ovom manifestacijom se pokušalo dočarati život u prapovijesnim epohama s naglaskom na nekadašnje prehrambene navike, a pokušala se dočarati prapovijest prigodnim programom, te su velolučani i turisti mogli kušati hranu koju je pripremila ova “prapovijesna” ekipa. Tom su prigodom brojni OPG-ovi sa cijelog otoka nudili svoje proizvode, poput, vina, likera, ulja, domaćih medova, mirisnih sapuna i krema, slatkiša, čajeva, te nakita i drugih proizvoda.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Povodom Dana vele spile koji su u tijeku, naši današnji gosti bili su kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, dr. sc. Davorka Radovčić, eminentno ime u znanosti antropologije, koja tim povodom trenutno boravi u Veloj Luci, dr.sc. Dinko Radić ravnatelj Centra za kulturu Vela Luka, voditelj projekta Vela spila, te Darko Dragojević, predsjednik udruge „Trtajun“.
Tijekom Dana Vele spile, koji će se održavati ovih dana, večeras je u 20,30 u Centru za kulturu Vela Luka na rasporedu stručno predavanje dr. sc. Davorke Radovčić, koja će na primjeru jednog otoka srednje veličine koji se nalazi u Jadranu prikazati povijest ljudskog roda, od trenutka kada je on došao u Europu do danas.

Fotografija Galerija Centra za kulturu Vela Luka.
 

U četvrtak, 9. 8. 2018. u 21 sat u galeriji Centra za kulturu Vela Luka na pedesetu obljetnicu Prvog međunarodnog susreta likovnih umjetnika u Veloj Luci 1968. otvara se dokumentarna izložba pod nazivom „Međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci 1968.“. Izložba je rezultat višegodišnjeg prikupljanja i obrade dokumentarne i umjetničke građe vezane za Prvi međunarodni susret umjetnika u Veloj Luci i rezultat istraživanja građe koja se čuva u Centru za kulturu Vela Luka i Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo-Pelješac. Značenje ove izložbe jest u tome što je ovo prva veća javna prezentacija Međunarodnog susreta u Veloj Luci 1968., a koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti za očuvanjem građe i sjećanja na nekadašnje kontekste i uvjete umjetničkog djelovanja u specifičnom okružju i uvjetima tadašnjeg društva. Zamišljena je kao dio projekta pod nazivom „Otok i kolektiv/Tragom jedne međunarodne umjetničke mreže“ kojim bi se nastojalo u rasponu od nekoliko godina putem izložbi, predavanja i tiskanja opsežne publikacije valorizirati manifestacije objedinjene nazivom „Međunarodni susreti likovnih umjetnika u Veloj Luci“. Projekt bi u konačnici doprinio vrednovanju, zaštiti i trajnoj prezentaciji predmeta i građe nesumnjive društvene, umjetničke i arhitektonske relevantnosti u vrijeme socijalizma.
Međunarodni susreti likovnih umjetnika održani su u Veloj Luci 1968., 1970. i 1972. godine. Inicirali su ih umjetnici Kosa Bokšan i Petar Omčikus s ciljem da Vela Luka postane eksperimentalni umjetnički centar i da se međusobno upoznaju umjetnici Istoka i Zapada. Zamisao je naišla na podršku svih tadašnjih društveno-političkih djelatnika u mjestu, a Velolučani su isključivo sami financirali Susrete iz vlastitih izvora.
Na Susretima su sudjelovali brojni svjetski priznati likovni umjetnici, arhitekti, kompozitori, redatelji i likovni kritičari, a sva tri susreta bila su medijski izvrsno popraćena. Susreti su u svoje aktivnosti uključivale velik broj mještana i ostavili su dubok trag na kulturni i umjetnički život zajednice u narednim desetljećima.

Idite na Vrh
Template by JoomlaShine