Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom
U Centru za kulturu Vela Luka je od 2009. povodom Valentinova organizirano nekoliko skupnih i samostalnih izložbi na kojima su prezentirani radovi kreativaca širokog spektra interesa i djelovanja, a koji su svojim životom i radom vezani za Velu Luku i otok Korčulu. Vrlo često su Vela Luka i otok Korčula bile polazište i inspiracija za nastanak brojnih, na ovim izložbama prezentiranih radova. Potaknuti ovim izložbama pojedini su autori prvi put izložili svoja djela.
Zbog pandemije uzrokovane virusom COVID 19, a i zbog radova koji su trenutno u Centru za kulturu Vela Luka, ove godine povodom Valentinova predstavljamo virtualnim putem autoricu Maju Surjan iz Vele Luke, dizajnericu nakita, koja je bila gošća današnje emisije Kulturni krajolik.
Potaknuta odrastanjem u kreativnoj obitelji i završivši studij modnog dizajna, a kasnije stekavši potrebnu edukaciju za izradu nakita na Pučkom otvorenom učilištu, Maja Surjan profilirala se u dizajnericu unikatnog prepoznatljivog nakita nosivog u različitim prigodama.
Okušala se u raznim materijalima (mesing, koža, bakar, srebro, poludrago kamenje) koje spaja u unikatne narukvice, prstenje, naušnice, ogrlice, broševe. Nakit najčešće izrađuje od bakra koji kasnije posrebruje i patinira.
Među nakitom posebno se ističu upravo primjerci rađeni od posrebrenog i patiniranog bakra, kao i nakit u kojem kombinira metal i kožu. Nakit je jednostavan, može se kombinirati s najrazličitijim materijalima, od pletiva do svile, kože i lana itd. Najčešći motiv su isprepletene forme koje kombinira s kružnim oblicima, a ponekad koristi i motive stiliziranih cvjetova i leptira za koje inspiraciju pronalazi u neposrednom okolišu.
Izlaže svoje radove u galerijama i trgovinama diljem Hrvatske (Vela Luka, Korčula, Split, Trogir,Vodice, Pula, Zadar, Šibenik).
Maja Surjan je rođena 1980. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Veloj Luci. Nakon završene gimnazije u Veloj Luci, upisala je Modni dizajn pri Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nakon završetka studija radila je kao vizualni unapređivač prodaje te dekorater interijera i prodajnih prostora na području Zagreba i šire. Od 2014. živi u Veloj Luci.
Zajedno sa svojim ocem, velolučkim umjetnikom Miljenkom Surjanom, u Veloj Luci izlagala je u galeriji Centra za kulturu 2005. godine nakon što je diplomirala. Tada se publici predstavila serijom modnih ilustracija nastalih za vrijeme studija.
Izradom nakita se počela baviti iz hobija koji je s vremenom prerastao u posao i to nakon što je 2011. završila Školu dizajna umjetničkog nakita pri Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Kako joj je izrada nakita od metala oduvijek bila privlačna, a tehnike izrade su joj bile nepoznate, to joj je pomoglo da realizira svoje ideje, pokaže svoj talent i realizira potrebu za stvaranjem koja je u njoj bila prisutna godinama.