Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke nastavlja s postavljanjem mozaika u sklopu projekta Luka Mozaika, a s ciljem postavljanja najdužeg mozaika na svijetu u Veloj Luci. Udruga je dosad na radionici izradila oko 500 mozaika čiji su autori Velolučani, otočani ali i posjetitelji iz svih krajeva svijeta te mozaike doniramo Veloj Luci. O tim i drugim aktivnostima udruge govorila je današnja gošća Sandra Baničević.

Dosad je postavljeno cca 300 metara mozaika na velolučkim šetnicama. Idući mozaici koje je udruga izradila zajedno s polaznicima na radionici mozaika postavljat će se na lokaciji ispred osnovne škole u Veloj Luci paralelno s popločavanjem koje je u tijeku a za koje je Općina osigurala sredstva iz izvora za uređenje šetnica. Postavit će se cca 40 m mozaika a ispred samog ulaza u školu postavit će se i veliki okrugli mozaik kao hommage zgradi škole koja je sagrađena još davne 1911.godine te je zaštićena kao kulturno dobro Vele Luke. Okrugli mozaik sačinjavat će motiv hrvatskog pletera, drva života te riječi koje su na određen način bliske generacijama koje su prošle i koje će kroz školu proći. Izradu okruglog mozaika preuzima Velolučanin akademskih kipar Ante Marinović uz asistenciju Daria Miojevića, tehničkog realizatora projekta Luka Mozaika.
U prostoru organiziramo izložbe, filmski festival, koncerte te večeri poezije, a od kraja 2017. u Ambalaži smo otvorili i radionicu izrade mozaika čime smo pokrenuli projekt Luka Mozaika. Kontinuirano radimo, a osim aktivnosti u prostoru tvornice, ostavili smo trag i na otvorenom javnom prostoru; 2016. postavili smo sedam skulptura u centru mjesta, Mosaic kissing spot na šetalištu te otoku Proizdu. I konačno, ugradili smo mozaike izrađene na radionici koji se u kontinuitetu prostiru na preko dvjesto metara veloluške šetnice. Nastavljamo dalje – priča nam podpredsjednica Udruge likovno stvaralaštvo Vele Luke, Sandra Baničević.
– Do danas je Ambalažu posjetilo preko 2000 ljudi, a njih par stotina aktivno se uključilo u izradu mozaika. Oplemenjivanje mjesta mozaicima u Veloj Luci nije slučajnost već proces započet 1968. na Prvom međunarodnom susretu likovnih umjetnika Vela Luka 1968. Pedeset godina poslije Udruga uspješno nastavlja ideju započetu od tridesetak renomiranih autora iz bivše države, Japan, USA, Italije, Francuske, bivšeg SSSR-a, Njemačke, Argentine – kaže Sandra, koja najavljuje i vrhunski kulturni program koji će se ovog ljeta održati u Ambalaži, ali i u centru na otvorenom.
– Pred nama je dinamično ljeto. Želimo doprijeti do ljudi, ohrabriti ih i pozvati na zajedništvo i solidarnost – poručuje ova Velolučanka.

Emisiju mozete poslušati na sljedećem linku:
https://www.mixcloud.com/radiomvl/05022021-kulturni-krajolik-sandra-bani%C4%8Devi%C4%87-vl-mozaici