Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.
Zlouporaba droga i posljedično ovisnost o drogama je globalni problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije, resocijalizacije, uz potporu i doprinos svih tijela.
Tim povodom, gost današnje Riznice zdravlja bio je Zoran Tikvica, voditelj Službe krim policije. Prema statističkim podacima za cijelu Policijsku upravu, ova godina u usporedbi s prošlom – broj zapljena, količina zaplijenjene droge i broj procesuiranih osoba, uglavnom je na razini prošlogodišnjih, i za PP Korčulu.
„Što se tiče mladih, oni počinju s konzumacijom alkohola, cigareta, droga, sve ranije, posljedice tih konzumacija su pogubne.
Prošlih godina, pripadnici PP Korčula su išli na predavanja u škole, ove godine zbog cijele epidemiološke situacije, snimljeni su video uradci, koji su poslani ravnateljima škola, te su nastavnici o tom preoblemu održali predavanje svojim učenicima. Najproblematičnija skupina maloljetnika su upravo učenici uzrasta 6. ,7. i 8. razreda osnovne škole, na kojih svi opijati djeluju vrlo pogubno, pa bi što ranije trebalo započeti s prevencijom“, navodi Zoran Tikvica, voditelj Službe krim policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
Trendovi zlouporabe i kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj su na razini podataka iz Europske unije, pa je tako i razina suradnje sa policijama zemalja Europske unije takošer na zavidnoj razini.