Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Veton Marevci, mladi hrvatski dirigent, luških korijena, bio je gost današnje emisije Sve je lako kad si mlad. Orkestralno dirigiranje studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod uglednih dirigenata Uroša Lajovica i Mladena Tarbuka. U 2020. godini postaje dirigent zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. „Postati dirigent je kompleksan i zapetljan put, glazbenik mora proučavati i druga polja osim glazbe poput psihologije, filozofije i razvijati socijalne vještine.

Osim bavljenja glazbom na raznorazne načine, zanimljive su mi prirodne znanosti, astrofizika, biokemijski procesi i slično. I košarka, samo košarka“, navodi ovaj mladi i talentirani dirigent, kojega je, na žalost kao i mnoge umjetnike, korona kriza prisilila da se prisilno odmara od svakodnevnih obaveza, ali, kako navodi, jedva čeka doći u Velu Luku, i obići mjesta na koje ga je, kao dječaka, djed vodio, i prisjetiti se lijepih trenutaka iz djetinjstva.
Sa Zagrebačkom filharmonijom počinje surađivati 2015. godine, gdje, nakon uspješnog ravnanja dvjema izvedbama Orffove kantate Carmina Burana, na godinu dana postaje asistent dirigenta. Blisku suradnju sa Zagrebačkom filharmonijom ostvaruje i u daljnjim nastupima, kada ravna izvedbama Beethovenove Četvrte simfonije, Schumannova Koncerta za violončelo i orkestar u a-molu, op.29, Prokofjeve simfonijske bajke Petar i vuk i drugim. Ravna i humanitarnim koncertima Filharmonije, poput onoga sa svjetski poznatim dvojcem 2Cellos.
Godine 2018., počinje surađivati s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Kao asistent dirigenta priprema Wagnerovu operu Ukleti Holandez. Upravo u HNK Zagreb, u travnju 2018., odrađuje svoj diplomski ispit i ravna izvedbom Puccinijeve opere La Boheme. Tom prilikom naslovnu ulogu Mimi pjeva Evelin Novak. HNK Zagreb ponovno ga angažira već iduće sezone, 2018./19., kada ravna izvedbama Mozartove Čarobne frule.
Suradnju ostvaruje i sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Prvi put ovim orkestrom ravna 2018. na Samoborskoj glazbenoj jeseni, a 2019. otvara 59. Glazbene večeri u sv. Donatu. U nakladi Croatia Recordsa, izdana je snimka Papandopulova Koncerta za saksofon i orkestar te Obradovićev Bird concerto za saksofon i orkestar pod njegovim ravnanjem. Osim s orkestrom, od 2016. surađuje i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Od mnogobrojnih projekata, izdvaja se rad na Bernsteinovoj Misi te otvaranje 44. Osorskih glazbenih večeri, kada ravna izvedbom Misse Dalmatice Franza von Suppea.
Ravnao je i Slovenskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Zadarskim komornim. U prosincu 2019. uz Dubrovački simfonijski orkestar i soliste poput Tomislava Mužeka i Valentine Fijačko Kobić ostvaruje uspješan koncert na Dubrovačkom zimskom festivalu. Godinama je umjetnički voditelj Karlovačkog komornog orkestra, koji pod njegovim ravnanjem prerasta u simfonijski. Od 2013. do 2020. bio je asistent dirigenta u Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić.