Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.
 
Centar za kulturu Vela Luka i ove godine se uključio u manifestaciju Noć muzeja. Tim povodom gošća današnje emisije Kulturni krajolik bila je autorica izložbe STOLOVI „SUNCA“ POD OKRILJEM „POSEJDONA“, Rada Dragojević Ćosović, koja se u posljednje vrijeme intezivno bavi prostorom bivšeg restorana Sunce. „Restoran Sunce je na žalost zapušten i čija se sudbina za sada ne vidi, ali vrijedno je bilo pozabaviti se njegovim interijerom, koji je njegovo umjetničko nasljeđe, a koje je trajne naravi i na njemu je potrebno još raditi“, govori prof. Rada Dragojević Ćosović, viša kustosica i voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka. Po ovom moćnom grčkom božanstvu dobio je ime hotel „Posejdon“ izgrađen u Veloj Luci 1970. godine. Izbor imena ne čudi, budući da je hotel izgrađen uz morsku obalu s pogledom na more i Velu Luku koju maritimno oduvijek definira i o kojem ovisi. Godine 1973., nakon izgradnje hotela „Posejdon“, sagrađen je restoran „Sunce“ zajedno s kojim je bio u sastavu istog poduzeća (HTP „Hum“). Restoran je uređen prema konceptu umjetnika Petra Omčikusa koji je u tehnici mozaika zajedno sa svojom suprugom umjetnicom Kosom Bokšan i umjetnikom Kemalom Širbegovićem osmislio stolove za restoran.
Ideja je bila da se u blizini novoizgrađenog hotela „Posejdon“ sagradi ugostiteljski objekt koji će predstavljati sintezu umjetnosti, arhitekture, gastronomije i autohtone vegetacije. U restoranu „Sunce“ nalazili su se stolovi s motivima izrađenim u tehnici mozaika od kojih se danas dio nalazi u prostoru hotela „Posejdon“ i koriste se u ugostiteljske svrhe, a jedan stol se nalazi u hotelu „Jadran“.
U hotelu „Posejdon“ nalazi se, čuva i koristi ukupno šest stolova. Svi su izrađeni u tehnici mozaika i prikazuju motive maritimne faune. Svi stolovi su u dobrom stanju, a nalaze se na metalnim žutim nosačima i još se koriste u ugostiteljske svrhe, najčešće kao podloga za tzv. welcome drink i slične prigode. Prikazuju ražu, murinu, pirku, morskog ježa, hlapa (Karlo) i morsku lastavicu (Poletuša). Prikazani motivi maritimnog bestijarija odlikuju se izvanrednim kolorizmom i pregrštom detalja. Vrsni su prikaz morskih životinja koje izgledaju žive i kao da se kreću. Jesti za ovakvim stolovima zasigurno je bila prava vizualna senzacija koja je gastonomski užitak činila još većim. Ne čudi što je popularnost restorana u vrijeme sedamdesetih i osamdesetih godina bila iznimna jer je restoran „Sunce“, uz artistički oplemenjen ambijent, nudio i vrhunsku uslugu profesionalnih kuhara i konobara, ali i klapske nastupe i maksimalan angažman svih djelatnika. U restoranu se, osim navedenih stolova, nalazio i jedan veliki stol u obliku potkove također izrađen u tehnici mozaika, a s motivima maritimne tematike i vegetativnim prikazima. I ovaj stol je pronađen i prezentiran na izložbi. Stolovi u mozaiku iz restorana „Sunce“ prezentirani na ovoj izložbi svjedočanstvo su sjajne ideje o sintezi umjetnosti, odmora i blagovanja na jednom prelijepom mediteranskom otoku i ujedno su podsjetnik na vrijeme kada su se intenzivno promišljali, gradili i uređivali turistički sadržaji i ugostiteljski objekti u Veloj Luci.
Večerašnja Noć muzeja je osim izložbe STOLOVI „SUNCA“ POD OKRILJEM „POSEJDONA“, posvećena i arheološkoj zbirci Vela spila, dijelu zbirke drvenih maketa brodova samoukog umjetnika Nedjeljka Gugića Kotarca, zbirci mozaika iz 1968. godine i izložbi „Suhozidna arhitektura centralnog tlocrta na Korčuli“.
U sklopu programa nastupit će mješovita klapa Folklornog društva "Kumpanija".
U sklopu Noći muzeja posjetitelji će moći listati različite publikacije Centra za kulturu Vela Luka koje će biti dostupne u izložbenom prostoru, a učenici i ostali posjetitelji moći će provjeriti svoje znanje rješavanjem upitnika s pitanjima iz iz područja kulturne baštine i umjetnosti.
Posjetitelji će moći razgledati stalni postav i izložbu do 23 sata.