Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

 

Dokumentarna izložba pod nazivom „Međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci 1968.“

 

Dokumentarna izložba pod nazivom „Međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci 1968.“ otvorena je 9. kolovoza 2018. u galeriji Centra za kulturu Vela Luka napedesetu obljetnicu Prvog međunarodnog susreta likovnih umjetnika u Veloj Luci.

Izložba je rezultat višegodišnjeg prikupljanja i obrade dokumentarne i umjetničke građe vezane za Prvi međunarodni susret umjetnika u Veloj Luci i rezultat istraživanja građe koja se čuva u Centru za kulturu Vela Luka i Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo-Pelješac. Značenje ove izložbe jest u tome što je ovo prva veća javna prezentacija Međunarodnog susreta u Veloj Luci 1968., a koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti za očuvanjem građe i sjećanja na nekadašnje kontekste i uvjete umjetničkog djelovanja u specifičnom okružju i uvjetima tadašnjeg društva. Zamišljena je kao dio projekta pod nazivom „Otok i kolektiv/Tragom jedne međunarodne umjetničke mreže“ kojim će se nastojati u rasponu od nekoliko godina putem izložbi, predavanja i tiskanja opsežne publikacije valorizirati manifestacije objedinjene nazivom „Međunarodni susreti likovnih umjetnika u Veloj Luci“. Projekt bi u konačnici doprinio vrednovanju, zaštiti i trajnoj prezentaciji predmeta i građe nesumnjive društvene, umjetničke i arhitektonske relevantnosti u vrijeme socijalizma.

Međunarodni susreti likovnih umjetnika održani su u Veloj Luci 1968., 1970. i 1972. godine. Inicirali su ih umjetnici Kosa Bokšan i Petar Omčikus s ciljem da Vela Luka postane eksperimentalni umjetnički centar i da se međusobno upoznaju umjetnici Istoka i Zapada. Zamisao je naišla na podršku svih tadašnjih društveno-političkih djelatnika u mjestu, a  Velolučani su isključivo sami financirali Susrete iz vlastitih izvora.

Na Susretima su sudjelovali brojni svjetski priznati likovni umjetnici, arhitekti, kompozitori, redatelji i likovni kritičari, a sva tri susreta bila su medijski izvrsno popraćena. Susreti su u svoje aktivnosti uključivale velik broj mještana i ostavili su dubok trag na kulturni i umjetnički život zajednice u narednim desetljećima.

Tema Prvog Međunarodnog susreta „Vela Luka 68“ bila je problematika mozaika i kolektivnog i individualnog stvaralaštva.

Drugi međunarodni susret „Vela Luka 70“ posvećen je realizaciji turističkog naselja u uvali Plitvine i integraciji arhitekture, kiparstva i slikarstva.

Sudionici Trećeg međunarodnog susreta „Vela Luka 72“  bili su iz područja filma, televizije, glazbe, kazališne i likovne umjetnosti. Kroz ovaj susret istraživale su se mogućnosti aktivne i stvaralačke suradnje umjetnika i stanovništva Vele Luke.

Na prvom susretu 1968. realizirano je sedamdesetak mozaik ploča od kojih je jedan dio ugrađen u spomen pano s centralnim motivom golubice u središtu Vele Luke, a drugi predan poduzećima i ustanovama u mjestu. Mozaici su nastali na otočiću Proizdu smještenom na ulazu u velolučki zaljev. Prvi međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci trajao je od 9. do 31. kolovoza, a u sklopu Susreta realizirana je i međunarodna izložba održana u Narodnom sveučilištu u Veloj  Luci (Zadružni dom) od 17. do 27. 8. koja je kasnije prenesena u Beograd, Sarajevo, Suboticu, Rijeku i Zagreb.

Na međunarodnoj izložbi u Veloj Luci bili su zastupljeni sljedeći umjetnici i likovni kritičari: Endre Balint, Claude Bellegarde, Kosa Bokšan, Tadeusz Brzozowski, Jacques Busse, Ciubotaru Florin, Corneille, Stojan Ćelić, E. R. Gillet, Tadeusz Kantor, Joko Knežević, Jan kotik, Julio Le Parc, Edo Murtić, Jean Messagier, Branko Omčikus, Achille Perilli, Šime Perić, Ivan Picelj, Andres Rac, Paul Rebeyrolle, Brigitte Simlinger, Otakar Slavik, Jesus Raphael Soto, Yasse Tabuchi, Aleksandar Tomašević, Kemal Širbegović, Jean-Clarence Lambert, Miroslav Mićko, Georges Boudaille, Luc Ferrari.

Osim mozaika i međunarodne izložbe, Susret je obilježila i glazbena manifestacija koju je zajedno s lokalnim stanovništvom, umjetnicima, Narodnom glazbom i turistima predvodio francuski kompozitor Luc Ferrari.

U realizaciji izložbe „Međunarodni susret umjetnika u Veloj Luci 1968.“ sudjelovali su Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Dubrovniku (Odjel za umjetnost i restauraciju, smjer papir, nastavnice Sanja Serhatlić i Tanja Dujaković te studentica Iva Carević), dr. sc. Dalibor Prančević (Filozofski fakultet u Splitu), akademski slikar grafičar Nikola Skokandić, akademski slikar Gorki Žuvela, teoretičar arhitekture dr. sc.  Tomislav Premerl, sudionici Međunarodnih susreta umjetnika u Veloj Luci Joakim Prižmić i Ivo Cetinić Paron, Inicijativa za očuvanje pomorstva Vele Luke, Udruga „Luško lito“, Mirna Miličić, Tamara Levak Potrebica i Lujo Frlan. Kustosica izložbe je Rada Dragojević Ćosović. 

Izložba je trebala biti otvorena do 15. 9. 2018., a produžena je do 1. 10. 2018. Prilikom otvorenja izložbe govorili su kustosica izložbe Rada Dragojević Ćosović, ravnatelj Centra za kulturu Vela Luka dr. sc. Dinko Radić i Načelnica velolučke općine Katarina Gugić koja je i otvorila izložbu. Na otvorenju izložbe bili su brojni uzvanici s cijeloga otoka Korčule kao i brojni domaći i strani posjetitelji. Za vrijeme trajanja izložbe, izložbu su posjetili brojni mještani, turisti i učenici osnovne i srednje škole u Veloj Luci za koje je organizirano stručno vodstvo koje je vodila povjesničarka umjetnosti Rada Dragojević Ćosović. Na izložbi su prezentirane brojne fotografije, flmska građa, razni dokumenti, posebno za ovu prigodu restaurirani eksponati, novinski članci i drugo. Kroz stručno vodstvo posjetitelji su se mogli upoznati s povijesnim okolnostima unutar kojih je organiziran Prvi međunarodni susret umjetnika u Veloj Luci, sa svim bitnim značajkama Susreta, značaju i ulozi sudionika Susreta te utjecaju Međunarodnih susreta umjetnika na sveukupan život Vele Luke u narednim desetljećima.

Izvor: http://www.unidu.hr/novost.php?idvijest=8938