Zakrpaj.to

Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

U organizaciji Udruge maslinara Vela Luka te pod pokroviteljstvom Općine Vela Luka i TZO Vela Luka u Veloj Luci su održani „Dani Korčulanskog maslinovog ulja“ . Ova međunarodna edukativna i promotivna manifestacija organizirana je povodom dobivanja oznake izvornosti „Korčulansko maslinovo ulje“ na razini EU. Dani su započeli edukacijom o kvaliteti i senzorskom ocjenjivanju djevičanskog maslinovog ulja, pod stručnim vodstvom Dr. Sc. Mirele Žanetić, a koja se održala u prostorijama srednje škole Vela Luka.


U večernjim satima održan je i Okrugli stol u Centru za kulturu Vela Luka.
Doc.dr.sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra, Ministrastvo poljoprivrede održala je edukaciju pod nazivom "Zaštita tradicionalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda".
Dr.Sc.Tea Bilušić, Sveučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet Split održala je predavanje pod nazivom "Predstavljanje rezultata projekta ARISTOIL“.
O "Utjecaju različitih procesnih parametara na kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja“ govorila je
Dr.Sc.Mirela Žanetić, sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Split.
Dipl. ing. Ivana Tomac Talajić, Hrvatska poljoprivredno – šumarska savjetodavna služba, pročelnica Podružnice Dubrovačko neretvanske županije
i Dipl.ing. Zrinka Favro, stručna savjetnica te gost iz Podružnice Splitsko-dalmatinske županije Mr.sc.Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik govorili su o "Aktualnostima u zaštiti maslina – vegetacijska sezona 2018."
U 21:00 sat održana je Fešta od uja - prezentacija autohtonih proizvoda, kušanje ulja, tradicionalnog kolača lumblije i gastro specijaliteta s maslinovim uljem te kulturno umjetnički program u centru mjesta.
O specifičnostima autohtonih sorata Lastovke i Drobnice u svojim su izlaganjima govorile Dr.sc. Mirela Žanetić sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša sa temom Ispitivanje fenolnih spojeva i senzorski profil dalmatinskih djevičanskih maslinovih ulja naglasila je kako je analizama dokazana specifičnost i različitost ulja autohtonih sorata Lastovke i Drobnice od maslinovih ulja drugih sorata, te kako je zbog posebnosti i kvalitete Korčulansko maslinovo ulje zaslužilo zaštićenu oznaku izvornosti na razini EU.
Po završetku Okruglog stola započelo je centralno događanje ove trodnevne manifestacije – „Fešta od uja“. Posjetitelji su imali priliku kušati svih 5 ulja koja su dobila prijelaznu nacionalnu oznaku izvornosti „Korčulansko maslinovo ulje“, uživati u gastro specijalitetima i tradicionalnim slasticama spremljenim na maslinovom ulju, kupiti autohtone proizvode i suvenire otoka Korčule te uživati u pjesmi klape Proizd i Luških kantadura.
Zadruga iz Blata je donijela svoja lijepa vina i ulja, a mogli su se kušati i džemovi od gorkih naranči, arancini, likeri te ukiseljeni motar.
Za sve sudionike organiziran je i tradicionalni cjelodnevni izlet na poznato veloluško izletište otočić Proizd na kojemu će organizatori i sudionici uživati u prirodnim ljepotama Proizda i neformalnom zajedničkom druženju.
Velolučani su od svih u Hrvatskoj prvi krenuli tražiti zaštitu svoga maslinova ulja i evo cilja napokon, nakon 12 godina nastojanja.

Za veliki uspjeh, od kojeg koristi imaju svi korčulanski maslinari i sve generacije koje dolaze, čega svi baš na otoku i nisu svjesni, zbog kojeg će svi oni koji budu htjeli EU etiketu zaštićene izvornosti moći svoje ulje prodavati i bolje i skuplje, zaslužni su neumorni maslinari iz Udruge maslinara Vela Luka.
Uvijek isti neumorni volonteri maslinari i njihove supruge maslinarke: predsjednik Udruge Ranko Surjan i njegova Kate, Miloš Žuvela i njegova Ružica, pa glavni kogo na maslinarskim feštama, maslinar Dinko Prižmić, Barbara Mirošević, mr. Marija Marinović, Mila Marinović, Antonija Padovan, Željka Gugić...

Udruga maslinara osnovana je 22. 12. 2002. g. Broji oko 150 članova koji posjeduju cca 30 000 stabala maslina. Djeluje na prostoru Vele Luke i otoka Korčule. Do sada su organizirali više od stotinu predavanja, okruglih stolova, susreta sa svim renomiranim stručnjacima u maslinarstvu i uljarstvu na ovim prostorima.
Od samog osnutka Udruga je postavila za zadatak revitalizirati velolučko maslinarstvo koje je bilo u stagnaciji, za razliku od razdoblja prije dvadeset godina kada su bili apsolutno najrazvijeniji maslinarski kraj na ovim prostorima. Vela Luka je znala godišnje participirati sa oko deset posto ukupne proizvodnje ulja u Hrvatskoj, a čitav otok i do dvadeset posto. Godišnje se znalo ubrati i do tristo vagona ploda.
U zadnje vrijeme zamjetan je uspon u proizvodnji i poglavito u kvaliteti maslinovog ulja, što je vidljivo iz mnogobrojnih priznanja koje svake godine dobiju naši članovi. Veliki je pomak i u obnovi starih zapuštenih maslinika te pogotovo u podizanju novih, što je sufinancirala i lokalna samouprava. Po slobodnoj procjeni u zadnjih deset godina zasadilo se godišnje oko pet tisuća novih stabala autohtonih sorti lastovka i drobnica...