Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 
Na otoku Korčula počinje 16. izdanje Smaragdnog eco film festival u organizaciji Ekološko kulturne scene EKS iz Hrvatske Kostajnice.
Ovogodišnje izdanje je posvećeno morskom svijetu, tako da će ovaj jedinstveni putujući festival filmova bez ugljičnog otiska započeti 25.rujna iz Vele Luke. U nekoliko dana festivalski međunarodni tim će posjetiti osim Vele Luke i Blato, Žrnovo, te će završnica biti 29.9. u Korčuli.
- Ove godine smo izabrali 62 filma u tri kategorije koje je ocijenio naš međunarodni filmski žiri. To su filmovi koji bude ekološku svijest i educiraju publiku kako zaštititi okoliš i sačuvati Zemlju na kojoj živimo. - kaže današnji gost emisije Eko minute, organizator i selektor festivala Daniel Pavlić.
Festival je posjetio mnoštvo gradova u Hrvatskoj, a svake godine je u drugom gradu. Na taj način se širi ideja, ali i edukacija o ekologiji.
- Na poziv Turističke zajednice Korčule ove godine osim službenog dijela festivala i projekcija, za mlade smo pripremili filmske radionice "Digital generation" koje ćemo provesti u nekoliko škola. Na taj način potičemo filmsku kreativnost djece i mladih, te smo jedan kotačić u cjelokupnoj ideju filmskog opismenjavanja mladih i djece u Hrvatskoj. - objašnjava redatelj Branko Ištvančić iz udruge Artizana koja je partner ovog festivala već nekoliko godina.
Vizual filmskih radionica je napravio Daniel Borojević, dok je za 16. izdanje SEFF-a izradio Danijel Žeželj. Kako Smaragdni eco film festival svake godine ima svog promotora, kuma festivala, ove godine je pripala glumcu NIkši Kušelju.
- Čast mi je biti dijelom ovog festivala, ove ekološke priče koja opstaje već 16 godina. Citirajući ve-likog Jacqua Cousteaua koji je najbolje dijagnozirao stanje riječima "Kroz većinu povijesti čovjek se morao boriti protiv prirode da bi preživio, tek u ovom stoljeću počinje shvaćati kako je potrebno da je zaštiti da bi preživio", pridružujem se i podržavam ideju ovog hvale vrijednog festivala, - kaže kum Nikša Kušelj.
SEFF će nakon službenog održavanja na Korčuli, predstaviti pobjedničke filmove krajem studenoga 2023. godine u Zagrebu. Osim filmskih, kreativnih i fotografskih radionica za djecu i mlade, te pro-jekcija, festivalski tim će na Korčuli predstaviti izložbu polaroida umjetnika Roberta Sironia iz Umaga. On izložbom MULTIPLASTIKA upozorava kroz umjetničke fotografije kako će nas jednog dana plasti-ka (doslovno) doći glave ukoliko ne promijenimo mišljenje i odnos prema prirodi. Izložba je dosad bila prikazana na nekoliko posljednjih izdanja festivala u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, te u Sisku i Hrvatskoj Kostajnici.
Pokrovitelj festivala je Hrvatski audiovizualni centar, te Grad Korčula, Turistička zajednica Korčule, Vele Luke, KPD Bratska sloga Žrnovo - Postrana, Društvo Naša djeca iz Blata, te Hitegra, a partneri su udruga Artizana iz Zagreba i MariKul fest Split.