Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 
Prema programu kulturno zabavnih događanja „Luško lito 2023.“, u centru Vele Luke od-ržana je tradicionalna „Eko-etno večer otoka Korčula“. Već nekoliko godina Vela Luka, te cijeli otok Korčula, kroz ovu manifestaciju prezentiraju svoju kulturnu i gastro tradiciju.
Riječ je dugogodišnjoj manifestaciji u kojoj se spajaju tradicija, gastronomija i glazba. Glavni cilj je predstaviti i očuvati stare dalmatinske običaje, upoznati turiste s našom kulturom, klapskom pjesmom, folklorom, ali i predstaviti naša autohtona riblja jela te načine njihova spremanja.
Pored folklornog nastupa veloluške Mafrine, klape Proizd, kao gosti su se predstavili KUD Ivo Lozica iz Lumbarde.
Pored glazbeno-plesnog dijela u kojem su gosti mogli uživati u i raznolikom kulturnom nasljeđu našeg otoka, posjetitelji su mogli vidjeti, ali i naučiti kako se sprema tradicionalna dalmatinska popara, jedno od najomiljenijih starinskih ribljih jela.
10-ak natjecateljskih parova, pod budnim okom žirija spremali su ovo autohtono veloluško jelo, koje su nakon ocjenjivanja gosti mogli degustirati ali i dobiti recepturu i savjete kako ga spraviti.
Mjepštani su kušali i ostala riblja jela poput savura, pečenih saredela, hobotnice na salatu, raznih rižota i drugih specijaliteta, koje su spremili hoteljieri i ugostitlji Vele Luke. Za najmlađe sudionike, organizirane su starinske luške igre poput skakanja u vreći, te igre „Prenesi more”, koje uvijek podignu atmosferu i izazovu smijeh i veselje kako djece tako i odraslih.
Svake godine, kao maleni znak pažnje, ali i kao trajni suvenir na ovu večer, svi su dobili promotivne majice, torbe ili pregače sa logom manifestacije.
Večer se odvijala u centru mjesta i završila, kao što je i počela, uz zajedničku pjesmu. Na brojnim štandovima OPG-a i ostalih obrtnika iz cijelog otoka Korčule bile su izložene rukotvorine, suveniri, razni ekološki proizvodi, maslinova ulja, vina, rakije, likeri, sokovi, slastice te ostali otočni proizvodi.
Ova večer narodnih običaja, glazbe, plesa i gastronomije doprinosi očuvanju kulturne baštine, dalmatinske tradicije, promociji turizma, oživljavanju tradicijske proizvodnje i zaštiti autohtonih proizvoda otoka Korčule.
Ovu večer, koja je privukla veliki broj mještana i gostiju, organizirali su Udruga „Luško lito“ uz pokroviteljstvo Općine Vela Luka i potporu Turističke zajednice Vele Luke.