Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Nike Perića.

U subotu navečer(21.7.2018)je u galeriji Centra za kulturu Vela Luka održano predavanje pod nazivom „Sjećanje na Gorkog Žuvelu“ kojem su nazočili brojni prijatelji, suradnici, kolege i obitelj pokojnog umjetnika i profesora emeritusa Gorkog Žuvele koji je preminuo u prosincu prošle godine, a iza sebe ostavio neizbrisiv trag kako u hrvatskoj i svjetskoj suvremenoj umjetnosti tako i na otoku Korčuli, odnosno Veloj Luci.


Na predavanju su govorili Rada Dragojević Ćosović, voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka, dr. sc. Dinko Radić, ravnatelj velolučkog Centra za kulturu, izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu Ivan Kolovrat, a ispred Općine Vela Luka posjetiteljima se obratio gosp. Ivo Žuvela. Glazbeni gosti bili su „Velolučki evergreeni“ koji su izveli nekoliko skladbi.
S Velom Lukom i Centrom za kulturu Vela Luka Gorkog Žuvelu vezala je dugogodišnja suradnja, projekti, prijateljstva i obitelj, a sinoćnje okupljanje pod nazivom „Sjećanje na Gorkog Žuvelu“ podsjetnik je na izniman rad i postignuća u umjetnosti jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, predstavnika prve generacije nove umjetničke prakse.
O suradnji s Općinom Vela Luka više je rekao gosp. Ivo Žuvela koji se posebno zahvalio umjetniku na sjajnoj dugogodišnjoj suradnji i njegovom doprinosu Veloj Luci.
O suradnji s Centrom za kulturu više je rekao dr. sc. Dinko Radić, koji je s Gorkim bio ne samo suradnik nego i prijatelj, a Ivan Kolovrat, izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji govorio je o dugogodišnjoj suradnji s profesorom i njihovim zajedničkim promišljanjima o životu i umjetnosti.
Rada Dragojević Ćosović, viša kustosica, posebno je istaknula instalacije u uvali Prihonja u Veloj Luci i sjajnu suradnju sa stanovnicima ove male pitoreskne vale koji su zajedno s Gorkim sudjelovali u nastanku instalacija, oplemenjivali prostor i stvarali umjetnost. Prisjetila se njegovih redovnih posjeta Veloj Luci i njegovih dolazaka u Centar za kulturu gdje je često vodio zanimljive i inspirativne neformalne razgovore s djelatnicima ustanove u čijem je fokusu bilo stručno i odgovorno promišljanje uređenja i oplemenjivanja Vele Luke u kojima se isticala težnja za prožimanjem tradicije i suvremenosti i očuvanja istinskog identiteta mjesta.
Posebnu pažnju, istaknula je Rada Dragojević Ćosović, posvetio je postavljanju kamenica u javni prostor Vele Luke, a kreirao je i sjajnu novogodišnju čestitku velolučke Općine s nadimcima i prezimenima svih Velolučana.Iz govora dr. sc. Dinka Radića, ravnatelja Centra za kulturu Vela Luka: „Bio je savršeno svjestan činjenice da je Luka mlado mjesto, bez izgrađenog vizualnog identiteta, ali isto tako, zbog nepostojanja povijesne memorije, naselje prijemčljivo na svaki oblik agresivne kontaminacije. Njegovi pokušaji iznalaženja rješenja rezultirali su s dvije međunarodne umjetničke radionice sa sudjelovanjem institucija iz Hrvatske, Nizozemske i Slovenije te nizom iskusnih arhitekata, umjetnika, prostornih planera, ali i studenata iz više Europskih i vaneuropskih zemalja.Nakon razgovara s Gorkim mogli ste se osjećat samo ispunjeni elanom i snagom, ponovno u sebi naći volje, dignuti se i krenuti sigurni da se imate na koga osloniti i to u svakom trenutku,čulo se od dr.sc. Radića. Tekst : Niko Perić Foto :CZK Vela Luka

Fotografija Nike Perića.

Fotografija Nike Perića.