Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Vela Luka

Po mnogočemu drukčija i povijesna, u utorak, 28. srpnja, na pjaci ispred župne crkve Sv. Josipa održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Vele Luke. Po prvi puta sjednica je održana  na otvorenom, usred ljeta, daleko od ožujskog termina Dana općine Vela Luka  i blagdana luškog zaštitnika sv. Josipa, a po prvi puta u luškoj povijesti na sjednici je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.

 
Događaj su otvorile violinistice Meri Anastasov i Lucija Marinović, nekoć učenice Osnovne glazbene škole u Veloj Luci, a danas studentice Glazbene akademije u Zagrebu koje su zajedno s svojom kolegicom Elom Radman odsvirale skladbu Branka Žuvele „Sjećanje na Velu Luku“, pjesmu koja je proteklih pola stoljeća pronosila ime Vele Luke daleko izvan otoka. 
 
Uslijedio je službeni dio sjednice i hrvatska himna u izvedbi mješovite klape folklornog društva "Kumpanija", nakon koje je obrativši se prisutnima, svečanu sjednicu službeno otvorio predsjednik Općinskog vijeća Zoran Manestar. Svečana sjednica nastavljena je prikazivanjem video zapisa prigodno pripremljenog za  Dan Općine Vela Luka, kojim su vizualno dočarane aktivnosti i projekti na kojima se radi kao i oni koji su već realizirani u razdoblju od ožujka 2019. do ožujka 2020. Potom se prisutnima prigodnim govorom obratila načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić, koja je detaljnije opisala aktivnosti i projekte, te ujedno zahvalila svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj uistinu poseban događaj.
 
Sjednica je nastavljena obraćanjem visokih uzvanika, ponajprije župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, a potom i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Predsjednik je u svom srdačnom obraćanju Velu Luku opisao kao mjesto sačuvanog prostora te u svom govoru domaćinima poručio da ga nastave čuvati i brinuti se o njemu.
 
Događaj je nastavljen potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu i suradnji grada Jastrebarskog i općine Vela Luka, kojeg su potpisali načelnica Općine Vela Luka i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, na temelju odluke vijeća na 25. sjednici održanoj 02.03. 2020.
 
 
Uslijedila je dodjela nagrada najuspješnijim sportašima u protekloj godini. Odluku o priznanjima i kratka obrazloženja iznijela je predsjednica Odbora za sport, kulturu i tehničku kulturu Silvija Pećanac Bačić, dok je priznanja dobitnicima uručio predsjednik Općinskog vijeća Zoran Manestar. Kao najuspješnija sportašica u protekloj godini nagrađena je Daria Margeta, seniorka Taekwon-do kluba "Shark" Dubrovnik i osvajačica brojnih odličja. Priznanja za najuspješniju žensku sportsku ekipu dodijeljena su mlađim kadetkinjama Stolnoteniskog kluba „Lučica“, ekipi koju čine Lara Matas, Franka Dragojević, Rina Žuvela i Mia Mirošević. Nagradu za najbolju mušku sportsku ekipu dobila je ekipa u krosu Školskog sportskog društva "Val", u sastavu Vito Prižmić, Leo Zlokić, Roko Đuderija i Sandro Kinđerski, dok su za najbolju sportsku posadu plaketu dobili mlađi juniori, posada dvojca na pariće Veslačkog kluba "Ošjak", Nikola Šeparović i Vito Prižmić.
 
U svečanom ozračju uručena su i općinska javna priznanja za izvanredna postignuća u 2019. godini kao i za dugogodišnje javno djelovanje. Dobitnici ovogodišnjeg javnog priznanja za kolektivno izvanredno postignuće su članovi organizacijskog odbora manifestacije "Trag u beskraju", Ante Gelo, Lidija Samardžija i Vinko Barčot. Za pojedinačno izvanredno postignuće u minuloj godini priznanje je uručeno učiteljici Mirjani Žuveli, za ostvarene zapaženene rezultate u javnom djelovanju na odgojno-obrazovnom i kulturno umjetničkom planu. Javno priznanje za dugogodišnje javno djelovanje dobio je Radio Val Vela Luka za više od 20 godina kontinuiranog rada. Plakete laureatima dodijelili su predsjednik Općinskog vijeća Zoran Manestar i načelnica Katarina Gugić.
 
Događaj je završen na poseban način, stihovima živopisne pjesme Izvora Oreba "Jo da mi je" koju je izvodio neponovljivi glazbenik Oliver Dragojević. Upravo su našem Oliveru i posvećeni brojni sadržaji koji slijede u sklopu manifestacije „Trag u beskraju“. Pjesmu  su izveli gudački kvartet i Ante Gelo, a u prekrasnoj sinergiji spontano im se pridružila i klapa "Kumpanija".
 
Događaj je održan uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  Uzvanike je kroz program vodila Rada Dragojević Ćosović, voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka.
 
Tekst: P.Surjan