Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Poljoprivrednici koji su u zahtjevu za potporu prijavili i mjeru ruralnog razvoja 10, Operacija 10.1.10. Očuvanje suhozida preuzeli su petogodišnju obvezu:

- Kontroliranje suhozida najmanje 2x godišnje
- Održavanje suhozida (slaganje razrušenih dijelova na tradicionalni način)
- Uklanjanje neželjene vegetacije bez primjene herbicida
- Vođenje evidencije o provedbi mjere 10
- Izobrazba svake godine petogodišnjeg razdoblja

Poljoprivrednici su dužni pribilježiti se za izobrazbu kod Savjetodavne službe. Pružatelj izobrazbe, za ovu godinu, je Savjetodavna služba,a izobrazba je besplatna za sve polaznike.

 

Za vinogradare

Olujno nevrijeme praćeno tučom zahvatilo je pojedine lokalitete otoka Korčule. Pale su velike količine oborina, a nestabilno vrijeme očekuje se i u slijedećim danim. Obavezno se preporučuje, čim prije, obaviti zaštitu u zoni grožđa,za rane sorte dozrijevanja(Pošip),od uzročnika sive plijesni(Botrytiscinerea) jednim od pripravaka: Switch, Cantus, Pyrus, Teldor, Chorus.

Vremenske neprilike i dalje pogoduju razvoju peronospore iliplamenjače(Plasmoparaviticola)te je potrebno nastaviti zaštitu sistemičnim pripravcima:Curzate F, Forum star, Mikalpremium F, Verita, Equasion pro, Alfil duplo, Ridomil MZ, Mildicut.
Za zaštitu od pepelnice(Erysiphenecator) preventivno koristiti:Talendo, Dynali, Falcon, Crystal, Luna, Stroby uz dodatak topivog sumpora(Thiovitjet, Cosavet, Chromosul, Kossan).

Redovito kontrolirati vinograde od moguće pojave sivog grožđanog moljca(Lobesiabotrana) te u slučaju pojave koristiti: Reldan, Affirm, Laser, Decis, Fastac.

Vinogradi koji su pretrpjeli stres: tuča, suša, napad bolesti i štetnika poželjno tretirati pripravcima na osnovi aminokiselina: Megafol,Drin, Polyamin, Siapton.
Pripravke koristiti prema uputama proizvođača, a poslije tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

HPŠSS, Podružnica Korčula - Lastovo