Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Prva konferencija za projekte UČI DALJE ! I OBLAK ZNANJA ZA OTOK MOGUĆNOSTI održala se 24.10.2019. u Veloj Luci. Prisutne je tom prilikom pozdravila i načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić koja je izrazila svoje zadovoljstvo pokretanjem ova dva projekta te naglasila dosadašnju uspješnu suradnju Općine sa nositeljima projekata udrugom Novi otok i Katusom d.o.o.

Predstavljeni projekti se odnose na edukacije i radionice za nezaposlene mlade otočane koji traju dvije godine a provodi ih otočka udruga civilnog društva NOVI OTOK u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Lokalnom akcijskom grupom LAG 5, malim d.o.o. uz suradnju i potporu Općine Vela Luka i HZZ. Projekti su ukupne vrijednosti preko 1,6 miliona kn. U nastavku donosimo detalje o oba projekta.

UČI DALJE!

Udruga Novi otok u suradnji s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku i Lokalnom akcijskom grupom „LAG 5“ provodi projekt „Uči dalje!“, financiran u ukupnom iznosu od 805.852,96 kn sredstvima Europskog socijalnog fonda, operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. za provedbu do 26.3.2019. godine, namijenjen osposobljavanju nezaposlenih mladih s otoka Korčule za poduzetništvo u kulturi.

Cilj projekta je educiranje 42 mlade osobe (do 29 godina života) koje aktivno traže posao, s naglaskom na pripadnike ranjivih skupina, kako bi stekli znanja koja će im olakšati zapošljavanje ili pokretanje vlastitog posla - samozapošljavanje, kroz razvoj novih poduzetničkih ideja.

Projekt će se realizirati kroz niz dvodnevnih edukativnih radionica na temu organizacije kulturnog događaja, razvoja vještina, inovativnih metoda organizacije događaja i poduzetništva u kulturi, uz upoznavanje s primjerima dobre prakse. Polaznici će naučiti kako osmišljavati i realizirati projektne ideje, izraditi poslovni plan uz mentorsku podršku za start up fazu poslovanja, te osnove projektnog financiranja iz nacionalnih i EU fondova. Kroz jednodnevne kreativne radionice dizajniranja motiva i logotipa, osnova tehnika krojenja, oslikavanja stakla i keramike, decoupage tehnike, rezbarenja drva, te izrade nakita, osmišljavat će se inovativna dizajnerska rješenja bazirana na lokalnim motivima i njihovu primjenu u različitim tehnikama i medijima. Radionica osnova izrade web i mobilnih aplikacija imat će za zadatak izradu jednostavne aplikacije kulturnog portala otoka Korčule. Sveukupno će se organizirati 13 radionica, 5 dvodnevnih i 8 jednodnevnih, za 10 ili 20 polaznika, ovisno o tipu radionice.

Polaznici će se osposobiti za samozapošljavanje s naglaskom na razvoj vještina poput timskog rada, upravljanja vremenom, projektnog menagementa, usvajanje znanja za samostalno organiziranje kulturnih manifestacija i događaja, s pripremom za tržišni plasman. Naglasak je na povezivanju, suradnji i umrežavanju s ciljem stvaranja kreativnih timova, izradi poslovnih planova s inovativnim kombinacijama, analizi kulturnih potreba otoka i usklađenosti kulturne politike otoka sa strateškim dokumentima, te socijalnoj uključenosti mladih otočana. Dugoročni doprinos projekta kroz pokretanje vlastitih poduzetničkih poduhvata je umrežavanje otočnih zajednica i njihov razvoj, pokretanje održivih inovacija u kulturi, izgradnja ljudskih resursa za potrebe razvoja kulturnog turizma na otoku, te u konačnici stvaranje bogatije kulturne ponude.


OBLAK ZNANJA ZA OTOK MOGUĆNOSTI -STJECANJEM TRŽIŠNO POTREBNIH KOMPETENCIJA PUTEM E-UČENJA

Tvrtka Katus d.o.o. u suradnji s partnerima Udrugom Novi otok i Lokalnom akcijskom grupom „LAG 5“ provodi projekt „Oblak znanja za otok mogućnosti“, financiran u ukupnom iznosu od 824.525,06 kn sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. za provedbu do 26.3.2021. godine, namijenjen educiranju nezaposlenih osoba pripadnika ranjivih skupina s otoka Korčule koji aktivno traže posao za stjecanje tržišno potrebnih kompetencija te učenicima korčulanskih srednjih škola s ciljem rane intervencije za njihovo profesionalno usmjeravanje.

Namjera projekta je pokrenuti online edukacijsku platformu kroz dostupan „e-kutak“ u Veloj Luci putem kojeg će se omogućiti kontinuirano učenje polaznicima te da se otočanima promiče cjeloživotno učenje kao važan čimbenik u životu svake osobe.

Cilj projekta je educiranje 41 nezaposlene osobe, pripadnika ranjivih skupina (mladih, dugotrajno nezaposlenih, žena, starijh od 50 godina, hrvatskih branitelja, članova obitelji stradalnika te djece dragovoljaca Domovinskog rata, djece hrvatskih ratnih vojnih invalida, osoba s invaditetom, nacionalnih manjina te pripadnika ostalih ranjivih skupina). Radi njihovog lakšeg uključivanja u tržište rada omogućit će im se pohađanje programa osposobljavanja, prekvalifikacije i usavršavanja za jednostavne poslove trenutno najtraženijih zanimanja: kuhar (16 osoba), slastičar (7 osoba), njegovatelj starijih i nemoćnih (4 osobe), recepcioner (7 osoba) i sobar (7 osoba).

Projektom je također predviđeno uključivanje 30 srednjoškolaca radi rane intervencije i profesionalnog usmjeravanja prilagođenog stvarnom stanju na tržištu, s namjerom njihove kvalitetne pripreme za skori ulazak na tržište rada. U školama će se organizirati 5 fokus grupa za po 6 učenika sa svrhom utvrđivanja interesa i razine informiranosti o tržišno vrijednim kompetencijama.

Osposobljavanje za jednostavna zanimanja vršit će se po certificiranim programima vanjske tvrtke/učilišta, u trajanju od 140 sati nastave za zanimanje kuhar, 155 sati nastave za zanimanje slastičar, 500 sati nastave za zanimanje njegovatelj starijih i nemoćnih osoba, 205 sati nastave za zanimanje recepcioner i 160 sati za zanjimanje sobar.

Glavni ciljevi projekta su osiguranje zapošljavanja i prilagodba obrazovanja potrebama gospodarstva, dobivanje potrebne kvalificirane radne snage i smanjenje iseljavanja s otoka, te promicanje cjeloživotnog učenja. Polaznici će imati pristup cloudu tj. oblaku, posebno izrađenoj online platformi za provedbu programa osposobljavanja kojoj će sudionici moći pristupati internetom putem korisničkog imena i lozinke.

Osim toga što će se nezaposlenima na Korčuli omogućiti stjecanje tržišno potrebnih kompetencija putem e-učenja, projektom će se također provesti rana internvencija za profesionalno usmjeravanje učenika srednjih škola. Učenicima će se omogućiti pristup materijalima za profesionalno usmjeravanje i savjetovanje, informiranje o mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja, s ciljem njihovog motiviranja za ostankom u sustavu i stučnom podrškom prilikom donošenja adekvatnih odluka o izboru obrazovnih programa i zapošljavanja.