Zakrpaj.to

Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.    Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

17. i 18 svibnja 2018. u Veloj Luci u hotelu Korkyra održana je konferencija o zdravstvenom turizmu na otocima, uz prezentaciju proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) iz područja zdravstvenog turizma. Zdravstveni turizam smatra se vrstom aktivnosti u kojoj bitno mjesto zauzima stručno i kontrolirano korištenje prirodnih ljekovitih činitelja, postupaka fizikalne medicine i programiranih fizičkih aktivnosti u svrhu održanja i unapređenja fizičkog, psihičkog i/ili duhovnog zdravlja turista, a u cilju poboljšanja kvalitete njihova života. Uvjeti koje treba osigurati su: prirodni ljekoviti činitelji, odgovarajući ugostiteljski, medicinski, paramedicinski i drugi sadržaji, liječnički nadzor te zdravstveno-turistički objekti.
Skup u Veloj Luci okupio je brojne relevantne domaće i strane sudionike iz područja turizma i zdravstva, ali i druge, poput predstavnika javnih institucija iz Hrvatske i Europe, kao i međunarodne stručnjake i specijalizirane touroperatore za zdravstveni turizam.

Konferencija to o zdravstvenom turizmu na otocima, i prva je takve vrste u Hrvatskoj,
Na konferenciji su sudjelovati kao domaćini zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, Katarina Bikić, načelnica Vele Luke, Vjeran Filippi predsjednik LAG-a 5, te gosti, Damira Bojić, ravnateljica Specijalne bolnice Kalos, Vela Luka, predstavnik Hrvatske gospodarske komore, Marija Vučković, državna tajnica, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Posebni savjetnik ministra zdravstva Mate Car, te Državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić.
U prekrasnom ambijentu uz bazen hotela Korkyra, konferencija je započela prezentacijom lokalnih OPG-ova. Između autohtonih proizvoda predstavljena su domaća maslinova ulja i proizvodi od masline kao što su sapuni, kreme, čajevi od maslinovog lišća, potom vina, domaći likeri i rakije, domaće marmelade i slastice. U petak su održani paneli na kojima su sudjelovali predstavnici državne vlasti, Europske komisije, stručnih udruženja, lječilišta i lokalne zajednice. U pozdravnom govoru Ruža Tomašić je istaknula da ju je na organizaciju konferencije ponukalo to što i sama živi na otoku Korčuli.

Skup je okupio brojne relevantne domaće i strane sudionike iz područja turizma i zdravstva, ali i druge, poput predstavnika javnih institucija iz Hrvatske i Europe, kao i međunarodne stručnjake i specijalizirane touroperatore za zdravstveni turizam.

Predavanja su održali
Krisztina Boros Unit at European Commission
Nenad Starc, Zaslužni znanstvenik
Vjeran Filippi, predsjednik LAG-a 5
Nedjeljko Pinezić predstavnik, Zajednica obiteljskog smještaja pri HGK
Tajana Huzak pomoćnica ministrice, pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske
Marija Roglić, voditeljica LAG-a 5
Maja Jurišić, voditeljica Pokreta otoka, Mirko Prlenda direktor, Dubrovnik Veritas, iz Mljeta, uz prezentaciju: EU projekt na Mljetu
Mladen Varenina tajnik, pri Otočnom saboru
Sandra Martinčić Thalassotherapia Opatija
Na konferenciji je istaknuto da je glavna poruka važnost osiguravanja održivosti i razvoja cjelogodišnje turističke ponude na otocima, ali da Hrvatskoj za to trebaju ulaganja u infrastrukturu.

Sve nazočne svojom je klapskom pjesmom uveselila mješovita klapa FD Kumpanija iz Vele Luke.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.