Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

Fotografija Nike Perića.

U subotu navečer(13.7.2019.)je u prepunoj galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena izložba umjetnika Frane Franulovića pod nazivom "Stonehenge Wedding". Na ovoj izložbi intrigantnog naslova inspiriranog drevnim objektom u Engleskoj, izloženo je četrdesetak recentnih djela ovog prepoznatljivog korčulanskog umjetnika koji već šest godina u osami Prižbe stvara svoja djela. Radove stvara od naplavina koje mu nanosi more, a na njih intervenira bojom i drugim materijalima, najčešće odbačenim predmetima koje nalazi u okolišu. Izložba je prezentirana u formi svadbenoga stola na kojema su postavljeni mladenci i svatovi šarenih boja, a publika je sudionik svetkovine čarobnih boja i začuđujućih oblika i zajedno s eksponatima čini izložbu. Osim eksponata, na izložbi su projicirane fotografije iz autorovog svakodnevnog okruženja u kojem nastaju djela. Brojnoj publici s cijeloga otoka obratila se organizatorica izložbe Rada Dragojević Ćosović koja je predstavila autora i njegov rad i zahvalila svima na pomoći oko organizacije izložbe. Prilikom otvorenja nastupila je klapa FD "Kumpanija". Izložba ostaje otvorena do 5. 8. 2019.


Rada Dragojević Ćosović napominje biografiju ovog umjetnika:

Frane Franulović Lukrić rođen je 1955. godine u Splitu gdje je završio školu Primijenjenih umjetnosti, a potom slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Mile Skračića. Prvu samostalnu izložbu je imao u Kaštelima 1972. godine, a do danas je izlagao na tridesetak izložbi u zemlji, Europi i Australiji.
Svoja likovna ostvarenja temelji na predmetima koje je izbacilo more ili su se ribarima zapetljali u mreže, a za izradu svojih djela također koristi kaktus i druge biljke koje oplemenjuje motivom čipke.
U neposrednoj blizini kuće i ateljea umjetnika Frane Franulovića iz Blata na Korčuli nalazi se minijaturna pitoreskna plaža na koju more gotovo svakodnevno izbacuje različite naplavine koje umjetnik brižljivo skuplja i dorađuje. Nakon što more preoblikuje izgubljene i odbačene predmete čija je prvotna namjena davno izgubljena, Frane ih postavlja u nove odnose i stvara forme i kompozicije koje su istovremeno dekorativne i dopadljive, a ujedno začudne i pomalo zastrašujuće. Razmišljajući o cjelokupnom procesu nastanka ovih umjetničkih ostvarenja slobodno možemo zaključiti kako su more i Frane Franulović koautori izloženih artefakata. U svijesno odabranoj izolaciji na Prižbi, kroz prozorčić male kuhinje u prizemlju obiteljske kuće, Frane Franulović svakodnevno promatra isti prizor: prolaz između dva otoka, Sridnjaka i Vrhovnjaka, a u daljini otok Lastovo.
Iz jednog pogleda kroz punistru rodila ideja o prezentaciji artefakata u formi svadbenog stola na kojem umjetnička djela predstavljaju mladence i svatove, a publika je svjedok šarene svetkovine kričavih boja i organičkih formi izrađenih od drva, kamenja s dna mora, životinjskih kostiju i kaktusa. Šest godina nakon izložbe „Od Luke do Lumbarde“ ovaj korčulanski umjetnik ponovno izlaže u galeriji Centra za kulturu Vela Luka u kojoj prezentira svoj recentni opus objedinjen intrigantnim naslovom Stonehenge Wedding.

Rada Dragojević Ćosović i Niko Perić.
Foto: CZK Vela Luka(Rada Dragojević Ćosović)

Fotografija Nike Perića. 

 

Fotografija Nike Perića.