Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Prema rasporedu manifestacije Luško lito 2019, u subotu, 13. 7. će u Galeriji Centra za kulturu biti otvorena izložba Frane Franulovića Lukrića, a tim povodom u našem programu ugostili smo kustosicu izložbe Radu Dragojević Ćosović.


Frane Franulović Lukrić rođen je 1955. godine u Splitu gdje je završio školu Primijenjenih umjetnosti, a potom slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Mile Skračića. Prvu samostalnu izložbu je imao u Kaštelima 1972. godine, a do danas je izlagao na tridesetak izložbi u zemlji, Europi i Australiji.
Svoja likovna ostvarenja temelji na predmetima koje je izbacilo more ili su se ribarima zapetljali u mreže, a za izradu svojih djela također koristi kaktus i druge biljke koje oplemenjuje motivom čipke.
U neposrednoj blizini kuće i ateljea umjetnika Frane Franulovića iz Blata na Korčuli nalazi se minijaturna pitoreskna plaža na koju more gotovo svakodnevno izbacuje različite naplavine koje umjetnik brižljivo skuplja i dorađuje. Nakon što more preoblikuje izgubljene i odbačene predmete čija je prvotna namjena davno izgubljena, Frane ih postavlja u nove odnose i stvara forme i kompozicije koje su istovremeno dekorativne i dopadljive, a ujedno začudne i pomalo zastrašujuće. Razmišljajući o cjelokupnom procesu nastanka ovih umjetničkih ostvarenja slobodno možemo zaključiti kako su more i Frane Franulović koautori izloženih artefakata. U svijesno odabranoj izolaciji na Prižbi, kroz prozorčić male kuhinje u prizemlju obiteljske kuće, Frane Franulović svakodnevno promatra isti prizor: prolaz između dva otoka, Sridnjaka i Vrhovnjaka, a u daljini otok Lastovo.
Iz jednog pogleda kroz punistru rodila ideja o prezentaciji artefakata u formi svadbenog stola na kojem umjetnička djela predstavljaju mladence i svatove, a publika je svjedok šarene svetkovine kričavih boja i organičkih formi izrađenih od drva, kamenja s dna mora, životinjskih kostiju i kaktusa. Šest godina nakon izložbe „Od Luke do Lumbarde“ ovaj korčulanski umjetnik ponovno izlaže u galeriji Centra za kulturu Vela Luka u kojoj prezentira svoj recentni opus objedinjen intrigantnim naslovom Stonehenge Wedding.
Kustosica izložbe je Rada Dragojević Ćosović. Izložba ostaje otvorena do 5. 8. 2019.

Fotografija Galerija Centra za kulturu Vela Luka.