Zakrpaj.to

Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Na zahtjev Kluba vijećnika – Nezavisne liste i HSS-a, u Veloj Luci je održana tematska sjednica Općinskog vijeća s jedinom točkom dnevnog reda: rasprava o stanju zdravstvene zaštite na području Općine Vela Luka. Raspravu je pokrenuo vijećnik Vedran Dodig, koje je, kao mladi liječnik zaposlen pri Hitnoj službi, upoznao prisutne sa problemima u zdravstvu.

„Nakon ulaska R Hrvatske u EU, svima je pružena mogućnost traženja zaposlenja i van Hrvatske, pa tako i liječnicima, stoga se nemojmo čuditi što se mladi liječnici sve više odlučuju svoje zaposlenje potražiti u zemljama EU-a, gdje su povoljniji uvjeti života i rada.

Naši su liječnici preopterećeni i slabo plaćeni, a teško da će se neki mladi liječnik odlučiti doći u ovako malu sredinu kao što je Vela Luka, a tu je još problem i smještaja. Obzirom da smo vrlo udaljeni od velikih bolnica u Splitu i Dubrovniku, na nama liječnicima je i velika odgovornost, jer u trenu moramo procijeniti da li nekog pacijenta poslati u Split ili Dubrovnik, a da ne govorimo o slaboj prometnoj povezanosti.“, ističe dr. Dodig, koji je i sam sa obitelji došao iz Splita, ali ovdje ima vlastiti dom kojega je naslijedio od roditelja.

Marin Barčot, ravnatelj Doma zdravlja Vela Luka, dr. Ante Franulović, iznio je podatke o gašenju nekoliko specijalističkih službi u posljednje vrijeme (pedijatrija i ginekologija), naglasivši da ćemo, ako se i dalje budu gasile pojedine specijalističke službe, ostati bez Doma zdravlja, stoga nam je najhitnije potrebno stimulirati barem učenike i naše studente medicine da se specijaliziraju za deficitarne struke, kako bi danas, sutra na taj način pružili svojim mještanima kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Čuo se i prijedlog vijećnika Dragiše Barčota da se liječnicima ponudi mogućnost dobivanja općinskog stana po povoljnim uvjetima i to u trajno vlasništvo, ako odluče duže vremena svoj liječnički staž odraditi u Veloj Luci.

Snimku sjednice Općinskog vijeća možete poslušati na sljedećem LINKU.