
U četvrtak, 23.10.2025. u suradnji s Srednjom školom Vela Luka, Narodnom knjižnicom „Šime Vučetić“ i Udrugom maslinara Vela Luka nastavljen je program manifestacije Stajun od lumblije.
Narodna knjižnica „Šime Vučetić“ i Srednja škola Vela Luka održale su predavanje „Začini koji pričaju priču: Putovanje kroz mirise i okuse lumblije“. Pričalo se o začinima koji se koriste u izradi lumblije, a koji nisu samo sastojci već nositelji sjećanja, emocija i identiteta.
Kroz priču o cimetu, klinčiću, muškatnom oraščiću, korijandaru i anižu, sudionici su imali priliku upoznati bogatu povijest, simboliku i duhovnu snagu svakog začina. Od drevnih civilizacija do današnjih kuhinja, začini su nas vodili kroz vrijeme, kulturu i emocije. Posjetitelji su imali prilike ispuniti i test osobnosti koji je otkrio koje osobine začina njima najviše sliče.
Udruga maslinara Vela Luka predstavila je Vodič za dobivanje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla- Lumblija i načine na koji proizvođači mogu proizvoditi i prodavati svoje lumblije zaštićene ovom oznakom.
Nakon predavanja posjetitelji su kušali kolače čiji su sastojci začini koji se koriste u izradi lumblije, a koje su pripremili učenici Srednje škole Vela Luka smjer kuhar/ slastičar pod mentorstvom nastavnica Jakice Pecotić, Mladenke Padovan i Lee Berković.
Hvala hotelu Korkryra na pomoći oko organiziranja predavanja.
Fotografije: Anđela Šćepanović - Photos, videos & stories











