Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

tel: 020/814-170

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 

Jučer je održano posljednje predavanje u sklopu 8. Stajuna od Lumblije.
Radi se o vrlo zanimljivom predavanju pod nazivom Varenik u kuhinji - Recepti i kako ih sljubiti s vinima.
Predavač Kruno Filipović s renomirane Londonske vinske akademije u svom zanimljivom izlaganju govorio je o važnosti korištenja autohtonih proizvoda u kulinarstvu te novom trendu vraćanja starim recepturama posebice varenika, ali i prošeka.
Počevši od davnih dana kad je izrada varenika bila neizostavna u svakoj obitelji budući je to bio jedini zaslađivač, ali i sirup te dodatak kolačima, ali i mesnim jelima, danas se izrada varenika polako vraća, a njegova upotreba može se proširiti i na kombiniranje s ostalim jelima, od preljeva za kolače,,mlade sireve do korištenja kao marinada do dodavanja u razne mesne umake i umake s gljivama.
Kako kaže Filipović: "Gastronomija je kao beskrajno igralište na kojem svojoj mašti možete dati na volju. Važno ga je istraživati i važno je na njemu se igrati." - te dodaje kako upravo gastronomija najviše doprinosi rastu popularnosti, širenju tržišta i prodaji naših domaćih, autohtonih proizvoda kao što je, između ostaloga, varenik.
Cilj radionice bio je uputiti polaznike u istraživanje svijeta gastronomije, ali i motivirati ugostitelje i proizvođače da u svoje recepte uključuju tradicionalne proizvode i pokušati potaknuti prodaju i plasman domaćeg, velolučkog varenika. Živimo na otoku koji je bogat autohtonim vrstama grožđa, koji u mnogočemu obogaćuju gastronomsku ponudu u restoranima te krase vinske karte.
Na kraju predavanja u neobaveznom dijelu postavljala su se pitanja na temu kombiniranja varenika, ali i sorti grožđa koja su najbolja u izradi samog varenika.
Nadamo se da će kuhari, ali i domaćice ponovno ubaciti varenik kao sastavni dio kuhanja koji jelima daju dozu zaslađenosti, ali i potrebne kiselosti koja umacima daje punoću okusa.
 
Izvor : Općina Vela Luka