Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Na Sveučilištu Camerino – UNICAM u Ascoli Picenu u Italija održan je 20. i 21. veljače, početni sastanak projekta Joint_SECAP (Joint strategies for Climate change adaptation in coastal areas). Projekt je financiran preko Programa INTERREG Italija – Hrvatska a među osam partnera iz Italije i Hrvatske je Općina Vela Luka. Vodeći partner na projektu je talijansko Sveučilištu Camerino – UNICAM koje je bilo domaćin prvog zajedničkog sastanka svih partnera.

Na sastanku su predstavljeni detalji provedbe projekta i planirane aktivnosti te svi partneri uključeni u projekt. Izabrana područja za provedbu projekta također su prezentirana a na projektu sudjeluju Glavni partner: Sveučilište Camerino te ostali partneri s talijanske strane: Grad San Benedetto del Tronto, Grad Pescara i Regija Abruzzo. Partneri s hrvatske strane su: IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o., Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija, SDEWES - Internacionalni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša i Općina Vela Luka.
Općinu Vela Luka i ciljano područje otok Korčulu u Italiji su predstavile dipl.ing.agr. Barbara Mirošević, viša stručna suradnica za informiranje, poljoprivredu i gospodarstvo i mag.oec Maja Barčot, viša stručna suradnica za nacionalne i EU fondove iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, poljoprivredu i gospodarstvo.

Cilj projekt a Joint_SECAP je poboljšati praćenje klimatskih promjena na odabranom području, adaptacija efektima, prevencija i minimiziranje negativnih učinaka, te korištenje potencijalnih prednosti i mogućnosti pozitivnih učinaka klimatskih promjena uz implementaciju unaprijed definiranih strateških mjera. Projekt će obuhvaćati definiranje zajedničke metodologije za definiranje i implementaciju strategija, razmjenu znanja vezanog za problematiku klimatskih promjena i energetsku učinkovitost, te analizu, mjerenje i skladištenje klimatskih podataka, investicijskih i financijskih planova te strateških rizika i mogućnosti u svrhu daljnjeg investiranja i pokretanja novih poslovnih aktivnosti na odabranom području.

Ukupna vrijednost projekta koji se u 85%-tnom iznosu financira sredstvima programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska je 2.094.857,50 €, a budžet Općine Vela Luka iznosi 180.885,00 €.