Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Povodom stote obljetnice rođenja velolučke umjetnice, kiparice, slikarice, pjesnikinje i liječnice, Anke Prizmić Šege, Narodna knjižnica Šime Vučetić i Centar za kulturu Vela Luka organiziraju u petak, 7. 12. 2018. u 19 sati poezije Anke Prizmić i otvorenje izložbe s njenim djelima iz privatnih zbirki.
Tim povodom naše današnje gošće bile su Anita Borovina, ravnateljica narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i kustosica galerije Centra za kulturu, Rada Dragojević Ćosović, koje su naše slušatelje upoznali sa životom i bogatim umjetničkim opusom naše tete Anke, vrsne velolučke umjetnice.
Velolučka umjetnica Anka Prizmić Šege rođena je 7. 12. 1918. godine u Veloj Luci neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata. Stomatološki fakultet završila je u Zagrebu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata radila je na Visu, a nakon Drugog svjetskog rata radila je kraće vrijeme u gradu Korčuli, a zatim odlazi u Split gdje je kao liječnik stomatolog radila do odlaska u mirovinu 1976. godine.

 


Interes za umjetnost i likovno izražavanje iskazivala je još u djetinjstvu kada su nastala njena prva likovna ostvarenja u kiparskom i slikarskom mediju. Bila je umjetnik autodidakt, a likovna znanja stjecala je prateći razna umjetnička događanja i posjećujući ateljee poznatih splitskih umjetnika od kojih je učila.
Izlagala je na raznim skupnim izložbama, a 1960. godine imala je prvu samostalnu izložbu u Salonu „Galić“ u Splitu. U Americi je boravila šest mjeseci tijekom 1963. godine kada je bila u posjet sestri Mariji i tom prigodom je izlagala u Sacramentu. Iako je radila kao stomatolog, paralelno sa svojim poslom gradila je svoj umjetnički opus i intenzivno i predano stvarala je umjetnička djela, a osim kroz likovnost, svoj umjetnički senzibilitet i talent ispoljavala je i kroz pisanje poezije.
Svoja likovna ostvarenja, mahom slike, skulpture i reljefe, izložila je obliku stalnog galerijskog postava 1983. godine u svojoj rodnoj kući u Veloj Luci. Prilikom otvorenja njene galerije u Veloj Luci 4. 7. 1983. govorila je i povjesničarka umjetnosti dr. sc. Alena Fazinić koja je pratila stvaralaštvo Anke Prizmić i pisala o njenom radu. Galerija „Anka Prizmić Šege“ godinama je bila nezaobilazno mjesto u kulturnoj, umjetničkoj i turističkoj ponudi Vele Luke, a brojni posjetitelji iz cijeloga svijeta mogli su se kroz impresivna izložena likovna ostvarenja upoznati s bogatim likovnim opusom ove plodne velolučke kiparice, slikarice i pjesnikinje kojoj su rodna Vela Luka i otok Korčula bile nadahnuće i izvorište njenih umjetničkih djela.
Anka Prizmić živjela je i stvarala u Splitu, ali je nekoliko mjeseci godišnje provodila u rodnoj Veloj Luci gdje je nastavljala stvarati svoja djela, svakodnevno dobivala inspiraciju, družila se s prijateljima i primala brojne posjetitelje.
U njenoj umjetničkoj ostavštini dominiraju portreti, ljudski likovi i religiozni sadržaji. Naslikala je portrete članova obitelji, prijatelja i rodbine, a ljudske figure rado je slikala u omiljenim temama ribarstva ili je pak figure smještala u konobe gdje ih je prikazivala kako se druže ili obavljaju razne poslove. Naslikala je brojne mrtve prirode, vaze s cvijećem, tanjure sa smokvama ili ribom, a javlja se i autoportret kao i motiv majke s djetetom u naručju. Naslikala je i brojne apstraktne kompozicije, a slikarski opus obilježavaju joj radovi od figuracije do lirske apstrakcije.
Osobitu pažnju u svom opusu posvetila je stradanju ljudi u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu gdje je ljudsku patnju uobličila u reljefu, dugom frizu u prizemlju rodne kuće u Veloj Luci gdje se u patnji i boli svijaju figure izduženih formi kojima naglašava patnju i agoniju. Osim ratnih stradanja u reljefu je prikazala i plimni val koji je pogodio Velu Luku prvog dana ljeta 1978. godine i koji je mjestu nanio ogromnu štetu.
U njenom slikarstvu i kiparstvu likovi su oslobođeni deskriptivnosti i detalja. U fokusu njenog izričaja je snaga oblika i forme koju u skulpturama naglašava zaobljenim plohama, a u slikarstvu kontrastima boja. Često je na svojim platnima koristila plavu i zelenu boju, uz obilje žarkih nanosa. Skulpture su joj kompaktne, zatvorenog volumena, a često oblikuje ženske likove punih oblina, najčešće kroz motiv materinstva. Divila se velikanima hrvatske umjetnosti Ivanu Meštroviću i Franu Kršiniću te Ivanu Mirkoviću. Osim u galeriji koja nosi njeno ime, djela Anke Prizmić Šege možemo vidjeti u Veloj Luci u malom perivoju iza crkve Gospe od Zdravlja gdje se nalazi reljef s motivom Oplakivanja Krista. U istoj crkvi nalazi se i brončana portretna bista don Ivana Oreba, a u Župnoj crkvi Sv. Josipa izradila je u reljefu brončane postaje Križnog Puta koje su postavljene nakon preuređenja crkve 1998. godine o 150. obljetnici izgradnje crkve i uspostave župe.
Izradila je i nadgrobni spomenik na obiteljskoj grobnici u Veloj Luci i nadgrobni spomenik velikom velolučkom sportašu veslaču Perici Vlašiću. Nagradu za životno djelo općine Vela Luka dobila je 1995. godine. Anka Prizmić Šege uvrštena je u Hrvatsku likovnu enciklopediju.
Centar za kulturu Vela Luka 2000. godine izdao je njenu zbirku poezije „Breme svijesti“. Umrla je u Veloj Luci 12. 5. 2011.
Večer poezije i izložba skroman su doprinos Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i Centra za kulturu Vela Luka obilježavanju stote obljetnice rođenja Anke Prizmić Šege koja je svojim umjetničkim djelovanjem i istinskom ljubavlju prema umjetnosti i Veloj Luci trajno zadužila svoje mjesto.
Poeziju Anke Prižmić Šege čitat će Ivčica Dragojević, Andrea Živko i Anita Borovina. Kustosica izložbe je Rada Dragojević Ćosović, a glazbeni gost je mješovita klapa Folklornog društva „Kumpanija“.
Izložba ostaje otvorena do 21. 12. 2018.