Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

Pokladi i njegovanje pokladnih običaja u Veloj Luci postoje od kad je i same Vele Luke. Pisani tragovi o samim počecima ne postoje ali postoje usmene predaje najstarijih velolučana koje svjedoče o kontinuiranom slavljenju poklada u Luci na zapadnom dijelu otoka Korčule.
Udruga za očuvanje i promicanje pokladnih običaja "Trtajun" kontinuirano djeluje sve ove godine pa je ova udruga postala nezaobilazni čimbenik u kulturnom i turističkom životu Vele Luke.
A da bi udruga, odnosno njezin predsjednik Darko Dragojević predano obavljao svoj načelnički posao, bilo je potrebno da, od sada već bivše načelnice Katarine Gugić uz nazočnost brojnih svjedoka preuzme ključ Vele Luke . Nakon čina primopredaje novi načelnik spustio je EU zastavu i zastavu općine, a podigao Trtajunovu čime je proglasio apsolutnu vlast u mjestu do kraja poklada.
Do kraja pokladnog razdoblja "Trtajun“ će posjetiti dječji vrtić „Radost“ i prema starom dobrom običaju, razveseliti roditelje i djecu iz udruge „Cvitić“.
Kulminacija Trtajunske vlade svakako je karnevalska povorka sa glavnim krivcem za sve nevolje u mjestu Krnovalicom ili Krnovalom zadnji utorak pred pepelnicu. Kuriozitet za ovaj detalj je taj što je u Veloj Luci običaj da ako zadnji pokladni utorak padne u veljači (ženskom mjesecu) onda se spaljuje Krnovalica, što je slučaj ove godine. Tim činom odnosno spuštanjem "Trtajunove" zastave prestaju pokladne aktivnosti u Veloj Luci.