Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

tel: 020/814-170

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 

Lumblija je od danas upisana u registar zaštićenih proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije!
Nakon procesa zaštite Korčulanskog maslinovog ulja, ovo je još jedno priznanje radu Udruge Maslinara Vela Luka.
Ćestitamo!

 Službena objava Ministarstva poljoprivrede

„Lumblija“ je dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 22. studenog 2022. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva „Lumblija“ pokrenuli su Udruga maslinara Vela Luka i Viteško udruženje Kumpanjija Blato koji su Ministarstvu poljoprivrede podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Lumblija“.
„Lumblija“ je tradicionalni kolač otoka Korčule, okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Izvana je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom.  Svojstvenog je i punog orašasto-voćnog okusa, koji proizlazi iz sirovina korištenih za njenu pripravu, aromatična po dodanim mirodijama i harmonična. Za izradu „Lumblije“ koriste se slijedeći sastojci: glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), pekarski kvasac (svježi ili suhi), mlijeko, voda i sol od kojih se radi tijesto. Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta može se dodati mljeveni rogač.
 
Tradicija izrade „Lumblije“ ne samo da je zadržana i danas u otočkim domaćinstvima, već se u smislu popularizacije tog proizvoda organiziraju i natjecanja u pečenju „Lumblije“ i to većinom na zapadnom dijelu otoka Korčule, ali i degustacije i upoznavanja sa tradicionalnom gastronomskom ponudom ovog područja.
 
Specifikaciju proizvoda „Lumblija“ možete pogledati ovdje.
 
Republika Hrvatska sada ima 38 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv „Lumblija“, registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina i Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka.
 
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede