Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

tel: 020/814-170

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 

Povodom 70. obljetnice osvajanja svjetskog zlata legendarnog hrvatskog veslača Perice Vlašića i u spomen na 20. godišnjicu njegove smrti, dana 14. i 15. rujna 2024. godine u Veloj Luci je održana sportsko-kulturna manifestacija „𝐏𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐕𝐥𝐚š𝐢ć – 𝐨𝐝 𝐕𝐞𝐥𝐞 𝐋𝐮𝐤𝐞 𝐝𝐨 𝐇𝐞𝐧𝐥𝐞𝐲𝐚“.
Događaj pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora, Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Vela Luka organizirali su Veslački klub „Ošjak“, Općina Vela Luka, Turistička zajednica Vela Luka, Zajednica sportskih udruga Vela Luka i obitelj Perice Vlašića, uz podršku hotela Korkyra.
U subotu je u popodnevnim satima prije početka programa manifestacije u društvu članova obitelji Vlašić, općinske Načelnice, župnika don Hrvoja Katušića, članova veslačkog kluba "Ošjak" i "Mornar" položen vijenac na grob istaknutog Velolučanina Perice Vlašića na mjesnom groblju sv. Roka.
Uslijedio je svečani prijem s izložbom u hotelu Korkyra, koji je privukao oko 200 posjetitelja. U ozračju prepunom emocija, prikazani su uspjesi i životni trenuci Perice Vlašića kroz fotografije, snimke i njegove nagrade, uključujući zlatni pehar koji mu je 1954. godine uručila kraljica Elizabeta II. na Henleyskoj kraljevskoj regati, tadašnjem neslužbenom svjetskom prvenstvu u veslanju.
Gostima se na početku prigodnim riječima obratila načelnica Vele Luke Katarina Gugić, koja se osvrnula na brojne uspjehe ovog velikog veslača iz Vele Luke, istaknuvši: „Perica Vlašić nije bio poznat samo po svojim sportskim postignućima, već i kao skroman, posvećen i inspirativan čovjek koji predstavlja sve što sport mora biti – fair play, upornost i strast.“ Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i Zdravko Gajšak, glavni tajnik Hrvatskog veslačkog saveza, Ivo Dragić, glavni tajnik Zajednice športa Dubrovačko- neretvanske županije i Marko Pešić, predsjednik Hrvatskog veslačkog kluba Mornar, u kojem je Perica Vlašić postigao svoje najveće sportske uspjehe. Svečanost su uveličali i gosti Mladen Marinović ispred Veslačkog saveza Dalmacije te Anton i Patrik Lončarić, Ivana Jurković, Vito Prižmić i brojni drugi proslavljeni hrvatski veslači.
U nedjelju, 15. rujna 2024. godine održana je revijalna veslačka utrka, u kojoj su sudjelovali istaknuti hrvatski veslači, te Hrvatski olimpijski dan, u okviru kojeg je održana prezentacija sportskih udruga iz Vele Luke uz niz sportskih aktivnosti.🚣‍♂️⚽️🏐🏓
Manifestacija je održana u svrhu popularizacije veslanja, poticanje mladih na bavljenje sportom te pružanje podrške daljnjem razvoju sporta na lokalnoj razini kroz prisjećanje na uspjehe ovog veslačkog velikana.
Perica Vlašić (1932. – 2004.) jedini je Hrvat koji je do sada pobijedio u prestižnoj utrci samaca Diamond Challenge Sculls na Henleyskoj kraljevskoj regati u Londonu. Uz navedeno, ostvario je impresivni broj međunarodnih sportskih uspjeha koji su utrli put kasnijim generacijama hrvatskih veslača, uključujući titulu europskog prvaka 1953. godine, osmerostrukog uzastopnog državnog prvaka u skifu i sedmerostrukog uzastopnog državnog prvaka u dvojcu, kao i
sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine i u Rimu 1960. godine te na sedam europskih prvenstava. Za svoj doprinos hrvatskom sportu Perica Vlašić je 1995. godine dobio državnu nagradu za sport „Franjo Bučar“.
 
Tekst i slike: TZO Vela Luka
 
Video sa obilježavanja 70. obljetnice pogledajte na poveznici: https://www.facebook.com/RadioM.90.1Mhz/videos/889976233015856