Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

Može biti slika sljedećeg: 2 ljudi, ljudi stoje i u zatvorenom
U današnjoj emisiji Plodovi naših truda , gošća je bila Zrinka Favro ispred Ministarstva poljoprivrede, podružnice Korčula - Lastovo, koja je govorila o poticajima za OPG-ove, koji su trenutno aktualni. Svrha izravnih potpora je osigurati dugotrajnu održivost aktivnih poljoprivrednika koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost. Dodjeljuju se za proizvodnju, uzgoj ili sadnju poljoprivrednih proizvoda, za uzgoj ili držanje stoke, kao i za održavanje poljoprivredne površine u stanju pogodnom za pašu ili uzgoj.
U izravne potpore ubrajamo izravna plaćanja koja se sastoje se od potpore po površini i proizvodno vezanih potpora u stočarstvu i ratarstvu. Da bi ostvarili izravnu potporu poljoprivrednici koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost trebaju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.
Vrijeme je za zaštitu maslina od uzročnika bolesti paunovog oka. U maslinicima koji imaju vidljive simptome zaraze na listovima ili se nalaze na u nizinama, udolinama pogodnim za razvoj patogena preporučujemo primjenu organskih pripravaka.
U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba zaštitu od uzročnika paunovog oka moguće je napraviti jednim od pripravaka na osnovi bakra zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika bakterijskog raka.
U maslinicima gdje je zabilježena prisutnost štitastih uši ( maslinin medić, maslinine štitasta uši.) bakrenom pripravku je moguće dodati mineralno ulje.
Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika smiju koristiti samo pripravke na osnovi bakra kojima je moguće dodati Bijelo ili Mineralno svijetlo ulje.
Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom moguća je pojava tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.
Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi za mirnog vremena uz dovoljan utrošak škropiva.
Svako tretiranje je potrebno zabilježiti u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.
Povišene dnevne temperature potaknuti će bubrenje pupova vinove loze na ranim sortama i položajima uz more. Usmjerena zaštita od uzročnika crne pjegavosti rozgve počinje se provoditi u vrijeme bubrenja pupova i razvojnog stadija vunastog pupa kad se primjenjuju pripravci na osnovi bakra sukladno registraciji i dozvoli.
Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši i štetnih grinja bakrenom pripravku je uputno dodati mineralno ulje ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja.
Radi smanjenja populacije lozinih grinja bakrenom pripravku je moguće dodati topivi sumporni pripravak u povišenoj koncentraciji , ali se u tom slučaju ne preporučuje dodavati mineralna ulja.
Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti do otvaranja pupova!
Pripravke koristiti prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Nakon tretiranja ispunite evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.