Prvog dana kolovoza, u organizaciji članova ekipe „Kupus na tabak“ i Turističke zajednice Vela Luka, održala se 15. „Večer kupusa na tabak“, gastro večer koja je i ove godine privukla mnogobrojne posjetitelje. „Kupus na tabak“ je tradicionalani kulinarski specijalitet koji je ime dobio prema svom načinu pripreme, naime veliki listovi kupusa (raštike) se zarolaju i nasjeckaju na što tanje komadiće, upravo kako se tradicionalno usitnjava i list tabaka (duhana), pa je prema načinu sjeckanja jelo i dobilo ime.
Po mnogima je “najslađi“ kada se kuha na autohtoni način, na „tripijama“, iznad vatre što mu daje poseban okus i miris. Ova se gastronomska delicija u Dalmaciji jede tijekom cijele godine, a svaku se godinu u Veloj Luci baš na ovaj datum organizira „Večer kupusa na tabak“, na kojem se kupus degustira uz pečene sardele i domaće pogače, a sve se na kraju "zalije“ čašom dobrog vina. Tako je bilo i proteklog četvrtka „Pod boriće“ gdje su posjetitelji imali priliku kušati razne lokalne delicije, a za dobru zabavu i ugodnu atmosferu svojim se glazbenim repertoarom pobrinuo VIS „Marinero“.
Photo by Anđela Šćepanović