Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 
Od 01. 09. 2023. do 15. 09. 2023. na Korčuli se održava Festival viteških igara, manifestacija u kojoj sudjeluje osam viteških udruženja otoka Korčule koja izvode jedinstvene plesove s mačevima koje datiraju iz ranog sedamnaestog stoljeća: u mjestima na otoku viteška udruženja izvode kumpaniju-lančani ples s mačevima dok se u gradu Korčuli izvodi moreška viteška igra s dva mača, po kojima je otok Korčula poznat u svijetu.
Na pijaci ispred crkve sv. Josipa u Veloj Luci održan je nastup Kulturno umjetničkog društva "Moreška" - Korčula uz goste, odnosno domaćine Klapu FD Kumpanija Vela Luka.
Uzvratni susret, odnosno nastup FD Kumpanija Vela Luka, biti će posljednjeg dana festivala, u petak, 15.09. u Korčuli, na Trgu pomirenja.
Moreška i kumpanije s otoka Korčule su zaštićena nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske. Zapisi iz sudskog spisa u kojem se spominju moreškanti iz 1666.g. potvrđuje izvođenje moreške u Korčuli. Najstariji dokument koji bilježi kumpaniju datira iz 1620. godine.
Mačevalačka igra moreška izvodi se redovito tijekom ljetnih mjeseci i na dan Sv. Todora, zaštitnika Grada Korčule (29. srpnja). Dokumenti sa sigurnošću potvrđuju izvođenje moreške u 17. stoljeću, iako se pretpostavlja da je ova mačevalačka igra starija (16. st.- vezana za vježbanje tehnike mačevanja).
Kroz dijalog pratimo radnju u kojoj Moro (arapski kralj) otima ljepoticu „bulu“ i zatim sli-jedi borba vojski crnog i bijelog kralja. Moreška se sastoji od sedam kolapa i završava oslobađanjem bule i povratka voljenom Osmanu ( turskom kralju). Moreška je nastala po uzoru na kulturne trendove europskih gradova tog vremena i izvođenja običaja i muzike.