Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 
U kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli u petak će u organizaciji Lokalne akcijske grupe „LAG 5“ biti održano svečano otvorenje centra „EUROPE DIRECT KORČULA“.Centar u Korčuli koji je s radom započeo 1. listopada jedanaesti je takav centar u Hrvatskoj. Tim povodom, današnja gošća emisije Četvrtkom aktualno bila je Katarina Slejko, voditeljica LAG-a 5 i EUROPE DIRECT Korčula.
Od 1. listopada LAG 5 započeo je s provedbom novog projekta – EUROPE DIRECT KORČULA u partnerstvu s Korčulanskom razvojnom agencijom KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge i Gradom Korčula. EUROPE DIRECT centar u Korčuli je član mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara.
Riječ je o centrima koji približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a, dok mrežom upravlja Europska komisija. Na taj način se Korčula priključuje većim gradovima u Hrvatskoj, ali i u Europi na mapi centara Europske komisije. Radi se o prvom takvom centru na bilo kojem otoku u Hrvatskoj, čak drugom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a nadovezat će se na dugogodišnji rad LAG-a 5, odnosno na iskustvo i znanje LAG-a 5 u pripremi i provedbi EU projekata, kao i informiranje građana o aktualnostima u programima i natječajima Europske unije. Uvrštavanje Korčule u sveeuropsku mrežu centara je velika nagrada za rad LAG-a 5, ali i potvrda uspješnosti.
LAG 5 je s partnerima projekt Europe Direct Korčula prijavio u listopadu u svibnju 2021. odabrano je 10 takvih centara u Hrvatskoj, dok je Europe Direct Korčula, koji je s radom započeo 1. listopada jedanaesti takav centar u Hrvatskoj.
Projekt traje do kraja 2025., a trenutno je u tijeku uređenje prostora na adresi Trg svete Justine 13 u Korčuli gdje će biti novi centar, kao i izrada web stranice na adresi www.europedirectkorcula.eu te priprema društvenih mreža. Zainteresirani stanovnici mogu se obratiti s pitanjima o politikama, programima i prioritetima EU-a te sudjelovati u događanjima na temu budućnosti EU-a.
Na svečanom otvorenju sudjelovati će voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, gradonačelnica grada Korčule Nika Silić Maroević, zamjenik ravnateljice DUNEA-e Bruno Bebić i voditeljica Europe Direct Dubovačko-neretvanske županije Antonija Odak.