Dalmatinska kuhinja je i rustikalna i salonska, i za pučanina i za kralja. Osim toga, tamo gdje prestaje medicina, počinje prehrana, a mediteranska kuhinja imperativ je zdravlja i izvornosti - ističe profesor Josip Žuvela, porijeklom velolučanin, ugledni dubrovački gastronomski stručnjak i dugogodišnji predavač u Turističkoj i ugostiteljskoj školi u Dubrovniku, koji se u svojoj bogatoj zbirci priznanja diči titulom - viteza kulinarstva, sredozemnih i europskih regija, jučer se predstavio velolučanima s prezentacijom priče o lumbliji, tradicionalnom kolaču kojega u ovo doba godine spravljaju veloluške domaćice, pod nazivom „Gastronomija Vele Luke – od tradicije do suvremenosti“. Tajna lumblije još nije otkrivena i pitanje je kada će, budući da svaka domaćica ima svoje posebne tajne sastojke koje s puno ljubavi ugradi u svoju slasticu. Malo tko nije čuo legendu o lumbliji, a u tijeku je i Stajun o lumblije, gastronomska manifestacija koja se već drugi put održava u Veloj Luci, s ciljem promoviranja ove autohtone slastice i, između ostaloga produljenja turističke sezone. U ime organizatora Općine Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka, obratili su se Barbara Mirošević i Dragiša Barčot. Izuzetno interesantno predavanje obuhvatilo je presjek jednostavnih jela koja su se spravljala još od počecima nastanka Vele Luke, prateći običaje i tradiciju našeg podneblja. Osluškujući nove trendove suvremene gastronomije te turizma koji se uvelike naslanja na tradicijska jela određene destinacije, istaknuo je potrebu vraćanja starinskih, domaćih, jednostavnih jelovnika, promovirajući na taj način zdravu mediteransku prehranu, zaštićenu kao nematerijalno dobro pri UNESCO-u. Među tradicionalnim veloluškim slasticama, posebno je istaknuo običaj izrade lumblije koja postaje prepoznatljiva kao simbol veloluške gastronomije objedinjući tradiciju i suvremenost Vele Luke. Za kraj se prisutnima obratio i direktor TZO Vela Luka, Dorjan Dragojević, koji je istaknuo namjeru nastavka suradnje s prof. Žuvelom, i organizaciju edukativnih radionica za ugostitelje i turističke djelatnike a sve kako bi podigli nivo gastronomske ponude Vele Luke. Danas je u Centru za kulturu, uz bogati kulturno umjetnički program, održano i natjecanje za „Zlatnu lumbliju 2018“, u čijem će stručnom ocjenjivačkom sudu jedan od članova biti i prof. Josip Žuvela. Prošlogodišnje natjecanje pokazalo se kao pun pogodak, stoga se općina Vela Luka u suradnji sa TZ odlučila i ove godine organizirati gastronomsku manifestaciju Stajun o lumblije. Iako je od 2006. u mirovini, profesor Josip Žuvela i danas s istim žarom predaje učenicima Turističke i ugostiteljske škole te polaznicima Škole za obrazovanje odraslih. U vrijeme kad je Žuvela počeo karijeru, na području cijele Hrvatske djelovale su samo 4 ugostiteljske i hotelijerske škole. Danas ih je čak 85 i sve redom koriste udžbenike iz kuharstva čiji je autor Žuvela, koji je ujedno konzultant za više dubrovačkih hotelskih kuća i jedan od čelnika državnog aktiva nastavnika stručnih predmeta pri zajednici turističkih i ugostiteljskih škola RH.