Category: Vijesti
Hits: 133
Print
Na današnji dan obilježavamo 30. obljetnicu pomorske bitke i pobjede nad agresorskom Jugoslavenskom ratnom mornaricom u Korčulanskom kanalu, a koja će označiti prekid višemjesečne blokade srednjeg i južnog Jadrana.
Pomorska operacija Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice započela je 14. studenoga pred Splitom, a nastavila se 15. i 16. studenoga u Splitskom, Hvarskom, Neretvanskom i Korčulanskom kanalu. Dana 16. studenoga 1991. brodovi JRM-a su se povlačili Korčulanskim kanalom. Tada su zapovjedništvo obrane Općine Korčula i zapovjednik bataljuna Zbora narodne garde Zdravko Žuvela od zapovjednika Hrvatske ratne mornarice dobili zapovijed da izvrše uništenje brodova JRM koji su bježali ispred Splita nakon njegova granatiranja.
Vod 76mm Lovište prvi je započeo s paljbom, a slijedio ih je i vod Zahumlje. Bitnica 85mm Privala završila je s paljbom negdje oko 18:00 sati. Paljbom bitnice Privala rukovao je zapovjednik bitnice Marko Zlokić, a iz topa je ciljao zapovjednik vojarne Dane Mileusnić. U bitci je pogođeno 6 brodova JRM-a, od kojih je minolovac M144 ostao nasukan u uvali Torac. Ispred Lovišta pogođena su tri minolovca, vod Zahumlje je pogodio raketni i torpedni brod, a bitnica Privala je pogodila pramac razarača „Split“. Razbijanje dijela flote JRM-a u Korčulanskom kanalu dovelo je do primirja tog dana u 18:00.
U bitci su topničke postaje obrane općine Korčula bez ijedne ljudske žrtve razbile dvije taktičke grupe brodova JRM-a prisilivši agresora na povlačenju ka Visu i Lastovu i deblokiranju obalnog područja od Drvenika Malog do Vele Luke, kao i od Splita do Zaton Dola. Otoci i plovni putevi srednjeg Jadrana ukupne površine oko 8600 m2 stavljeni su pod nadzor HRM-a i postrojbi obalne obrane.
Proslava 30. godišnjice održavanja pomorske bitke u Korčulanskom kanalu trebala je biti ove godine održana u Veloj Luci, ali je ista odgođena zbog epidemiološke situacije. Ipak, to nas ne sprječava da se s velikim poštovanjem ne prisjetimo ovog velikog jubileja. Ovo je prigoda da još jednom odamo počast i slavu te zahvalimo svim otočanima na najvećoj pomorskoj pobjedi u Domovinskom ratu, ali i svima onima koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske. Zaslužujete naše priznanje, čestitke i slavu – stoji u priopćenju načelnice Katarine Gugić.