Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Nakon što završi sezona kupanja i otok se isprazni od turista, zapadni dio Korčule zamiriši po jednom autohtonom kolaču koji je, kažu, nastao iz ljubavi. A s puno ljubavi se i danas pravi.
Naime, ove je subote završeno je peto, posebno izdanje najmirisnije i najslađe manifestacije ‘Stajun od lumblije’, koja je i ove godine u Veloj Luci održana s ciljem njegovanja tradicije izrade slatke delicije lumblije i svisvetskih običaja vezanih uz nju.
Zbog trenutne epidemiološke situacije organizatori događaja, Turistička zajednica, općina Vela Luka i udruga maslinara Vela Luka manifestaciju su odlučili održati na drugačiji način, pa je tako manifestacija bila prezentirana kroz brojne radio emisije i radionice. Središnji i najiščekivaniji dio Stajuna od lumblije u sklopu kojeg se luške domaćice natjecale u izradi ovog posebnog kolača, svoje su lumblije prezentirale u jesenskom ozračju svaka na svoj originalan način, kako bi i ovogodišnji ‘Stajun od lumblije’, brojni gosti kojih još ima u Veloj Luci i vizualno sebi mogli predočiti legendu o lubmliji.*
Predsjednica žirija bila je Iskra Vlašić, koja je kao majstorica za ovaj specijalitet prije nekoliko godina na Braču dobila nagradu za najbolji kolač od maslinovog ulja. Članica žirija bila je i Radenka Barčot, aktivistica lige protiv raka, koja redovno sudjeluje u brojnim akcijama i manifestacijama. Bio je tu i poznati veloluški kuhar Marko Barčot, Mladenka Padovan, slastičarka i Vedran Bošković, gastrobloger rodom iz Slavonije. Profesor Josip Žuvela, pak, stručnjak i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, na žalost nije ove godine mogao doći u Velu Luku, no to nije ni malo umanjilo veličinu ove gastro tradicije.
Brončanu lumbliju dobila je Gordana Prižmić, srebrnu je osvojila Sanela Franulović, a zlatnu lumbliju 2021 osvojila je Anamarija Maričić.
Lumblije naših natjecatelja kušao je stručni ocjenjivački žiri koji je nagradito prva tri mjesta te odabrao najljepše uređeno izložbeno mjesto koje će dobiti posebnu nagradu.
Svi sudionici natjecanja dobili su bon u vrijednosti od 100 kn za kupnju sastojaka potrebnih za izradu lumblija te bočicu varenika.
Za natjecanje, u subotu 30. listopada u 14:00 sati, bilo je potrebno u Hotel Korkyru donijeti dvije lumblije stare barem 1 dan, jednu za kušanje žirija a drugu za izložbeno mjesto koje je potrebno prigodno aranžirati.
Natjecanje i sudjelovanje na manifestaciji bilo je moguće je samo uz prikaz covid potvrde ili negativan test a besplatno testiranje za sudionike osigurao je organizator.
Legenda kaže da je lumbliju prvi put ispekao jedan francuski vojnik-pekar na kraju Napoleonove vladavine u Dalmaciji početkom 19 stoljeća. On se navodno zaljubio u curu iz Blata i na odlasku joj poklonio kolač s lokalnim mirodijama uz riječi "n'oublise pas" - "ne zaboravi". Kako mlada otočanka nije znala francuski, kaže dalje legenda, poklonjeni kolač je "prekrstila" u ono što je ona čula - lumblija.
Oko lumblije se pletu i druge priče i legende. Velolučki zaljubljenici u ovaj kolač će vam tako reći da je on puno stariji od ljubavne priče između cure iz Blata i francuskog vojnika te da se spominje u nekim zapisima iz vremena Marka Pola. Navodno u njima stoji kako su se u 13. stoljeću, nakon što su se blizu Korčule sukobile mletačka i genoveška flota, tri galije po povratku sklonile u duboku uvalu na zapadnom dijelu otoka gdje ih je lokalno stanovništvo opskrbilo vodom i mirišljavim kruhom. Duboka uvala je, iščitavaju Velolučani, bila Vela Luka, a mirišljavi kruh - lumblija.
Iz povjesničarskih izvora se, međutim, doznaje, da je i to tek legenda bez konkretnog povijesnog uporišta te da je puno vjerojatnije da se lumblija uvezla na otok iz drugih krajeva Mediterana gdje se zvala "oblija" što upućuje na oblik kolača.
Ne može se, dakle, sa sigurnošću ustvrditi kada se i kako lumblija stvorila na zapadu Korčule, i to baš u mjestima Vela Luka i Blato, i je li stvarno nastala iz ljubavi, ali se sa sigurnošću može reći da, tradicionalno i neodvojivo povezana s mjesecom u kojemu posjećujemo drage pokojnike na grobljima, nosi poruku ljubavi. "Ona je kao svjetionik s porukom: ljubav ti poklanjam jer si mi pomagao u životu", kaže profesor Josip Žuvela, nositelj titule viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija koji, bez obzira što inzistira na činjenicama i znanosti, o lumbliji priča s poetskim zanosom. I upravo tu se na kraju ipak susreću sve činjenice, priče i legende o lumbliji. Jer i Iskra Vlašić u njoj prepoznaje poruku: "Ne zaboravimo one koje su živjeli prije nas."
 
Tekst i slike Radio M - Vela Lukia