Kategorija: Vijesti
Hitova: 753
Poznati fotograf Damir Hoyka predstavio je u Centru za kuturu u Veloj Luci svoj prvi roman za djecu ‘Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment’.
Riječ je o prvom iz serije romana o desetogodišnjoj djevojčici Tizi Enili koja s roditeljima, vrhunskim znanstvenicima, živi u izmišljenom gradu Gea na istoimenu otoku. Roman je prvenstveno namijenjen djeci i mladima u dobi od 7 do 18 godina, no pisan je tako da je zanimljiv i starijim čitateljima.
“Tizi pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je misija čovječanstvu omogućiti napredak i kvalitetniji život. Kod djece se naprednim edukativnim metodama otkrivaju i razvijaju individualne sposobnosti. Radnja romana u kojem Tizi prolazi pustolovinu života, događa se u alternativnoj sadašnjosti i kritički se bavi aktualnim temama – od uništavanja Zemlje zbog profita do razvoja umjetne inteligencije. Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim”, objasnio je autor romana Damir Hoyka.
Hoyka iza sebe ima nekoliko književnih djela, a najuspješnije je Xavia koja je 2009. godine dobila nagradu SFERA za najbolji znanstveno-fantastični roman. Nada se da će novim romanom utjecati na promjene obrazovnog sustava.
“Obrazovni sustavi moraju se prilagođavati vremenu. Mnogi današnji učenici imat će zanimanja koja još ne postoje. Informacije su danas lako dostupne, no djeca trebaju naučiti kako ih koristiti”, rekao je akademik Igor Vlahović.
Roman ‘Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment’ predstavljen je u sklopu kulturne manifestacije Luško lito, koja ove godine, unatoč trenutnoj pandemiji, ima ambiciozni program.
Na žalost, neke su manifestacije otkazane, no to ne obeshrabruje i organizatore i publiku da i ove godine uživa u raznolikosti kulturne ljetne ponude Vele Luke.