Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Može biti slika sljedećeg: tekst

Sutra, 9. lipnja obilježavamo Međunarodni dan arhiva. Pod zajedničkim nazivom „Jačanje Arhiva – Digitalno naše svagdašnje“ udružile su se arhivske i srodne baštinske ustanove u pokušaju osvještavanja važnosti očuvanja naše pisane kulturne baštine. Obilježavanju se pridružio i Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo s postavljanjem virtualne dokumentarne izložbe u povodu stogodišnjice oslobođenja od talijanske okupacije i pripajanja otoka Korčule Kraljevini SHS pod nazivom „GODINA VELIKIH OČEKIVANJA“. Izložba se će se moći pogledati na mrežnim stranicama Državnog arhiva u Dubrovniku (www.dad.hr) od sutra u podne.

 

Kratki sažetak izložbe:

Završetak I. talijanske okupacije i inkorporiranje otoka Korčule u Kraljevinu SHS bilo je velika povijesna prekretnica za otok. Te 1921. konačno su realizirane višedesetljetne težnje većine otočana za ulaskom u zajedničku južnoslavensku državu. Kako se to zbilo s odmakom, dvije i pol godine po svršetku I. svjetskog rata i nastanku jugoslavenske države, te s iskustvom poratne talijanske okupacije, taj je trenutak doživljen intenzivnije i sudbonosnije, nego što bi bio doživljen 1918. Bili su to dani nikad dotad viđenog slavlja i oduševljenja, rive i ulice su preplavile mase, a klicanju nije bilo kraja. Konačno izborena sloboda se udisala punim plućima, a vjera u ono što dolazi činila se neuništivom. U sjeni te erupcije oduševljenja odvijao se egzodus dijela talijanskih građana Korčule koji se nisu mogli pomiriti s povijesnim promjenama i krahom ideje talijanske Korčule.

Virtualna izložba će kroz fotografije i dokumente pokušati što više dočarati posebnost tih dana i prikazati povijesni slijed događaja. No, isto tako i postaviti pitanje o manipulaciji nacionalnim osjećajima koja su dovela do izbjegličkog vala iz Korčule, o varljivosti očekivanja koja su tako glasno izvikivana tog 19. travnja 1921. ostajući trajno uklesana u kamenu ponajvažnijeg gradskog trga, ali i o izostanku katarze, nužne akvizicije novog doba, i otvorenim ranama u društvenom tkivu grada koje će se još više produbiti u II. svjetskom ratu.