Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

Projekcija dokumentarnog filma ''Štafeta smrti'' održat će se u subotu, 18. 9. U Centru za kulturu Vela Luka, pa su tim povodom današnji gosti bili Damir Radnić, zapovijednik HOS-a u Bogdanovcima, i Edi Žuvela, inicijator projekcije filma u Centru za kulturu.

Dokumentarni film ''Štafeta smrti'' u produkciji Laudata podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. 11 hrvatskih branitelja u nedjelju 10. studenog krenuli su iz okupiranih Bogdanovaca u proboj s civilima. Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan.

Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca nagazio na minu. Ranjeni i gotovo nepokretni, bez hrane, na velikoj hladnoći, u strahu i neizvjesnosti, provodili su sate u molitvi i održavajući se budnima pričama o prošlosti i dobrim sjećanjima. Bili su i u napasti da se ubiju, a jedina želja bila je 'samo da netko naiđe na njih, da ih izvede'.

Sedmero ih je umrlo čekajući pomoć, a od preostalih četiri, posljednji je bio pronađen tek nakon 12 dana. Dvojica su umrla od posljedica ranjavanja u godinama nakon rata. Redateljica filma je Nada Prkačin. Cijeli razgovor možete poslušati na slijedećem linku:

https://www.mixcloud.com/radiomvl/17092021-kulturni-krajolik-edi-%C5%BEuvela-i-damir-radni%C4%87/