Utorak, 22 Prosinac 2015 17:03

Utorak, 22.12.2015. Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

U utorak, 22. prosinca 2015 provodit će se akcija Zaštita pješaka. Cilj ove akcije je smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu.

Akcija je usmjerena prvenstveno na prekršaje vozača (čl. 133. – 135. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te ih pozivamo da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima, a pješake pozivamo da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu.

Građani starije dobi najčešće stradavaju kao pješaci. Nažalost, unatoč lošijem vidu i tjelesnom stanju, oni nerijetko prelaze cestu na mjestima gdje nema označenih pješačkih prijelaza, a posljedice su gotovo uvijek kobne. U Autoklubu Rijeka odlučili su serijom edukacija upozoriti na potreban oprez. Izvješća Policijske uprave Primorsko-goranske o stradanjima u prometu pokazala su da pješaci vrlo često stradavaju na pješačkim prijelazima i nogostupima, mjestima na kojima bi morali biti maksimalno sigurni. Postotak smrtno stradalih pritom je daleko veći kod starije nego kod mlađe populacije, a od svih dobnih skupina smrtno stradalih pješaka najveći postotak smrtnosti odnosi se upravo na pješake starije od 65 godina, od 38,26 posto do čak 50 posto. Nedavno objavljeni rezultati PU zagrebačke govore o gotovo istim brojkama. Sa starošću se povećava i rizik teških ozljeda, zdravstvenih komplikacija i prijevremene smrti u situacijama prometnih nesreća. Naime, kod istog tipa ili kombinacije ozljeda starije osobe imaju bitno teže (često i smrtonosne) posljedice od mlađih, dulje boluju i dulje razdoblje provode u jedinicama intenzivnog liječenja. Troškovi zdravstvenog zbrinjavanja i njege nastradalih su veliki, kako za zdravstveni sustav, tako i za same obitelji, a za starije osobe to vrlo često znači i prerani gubitak samostalnosti i pokretljivosti, te potrebu za njegom do kraja života.

Read 442 times
More in this category: « Ponedjeljak, 21.12.2015.