Ponedjeljak, 21 Prosinac 2015 10:03

Ponedjeljak, 21.12.2015. Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Iako je među prvima u svijetu po broju transplantacija i doniranja organa, Hrvatska još nema uređaj u kojem donirani organ do transplantacije ne prestaje sa svojim funkcijama. Dogodine bi ga trebao dobiti KBC Rebro. Takav uređaj bi kirurzima smanjio pritisak i vremenska ograničenja u operacijama

Na putu od donora do primatelja ovo srce još uvijek kuca! Omogućuje mu to uređaj za čuvanje organa do transplantacije, a jedan takav vrijedan 250.000 eura dogodine bi mogao biti na zagrebačkom Rebru.
"Organ care system je naprosto jedan uređaj koji omogućava, imitira da se srce i dalje kontrahira i kuca, te imitira stanje srce koje je bilo u tijelu", rekla je Jasna Brezak, koordinator transplantacijskog programa KBC Zagreb.

Spajanjem srca na pumpu, vrijeme transporta nije ograničeno samo na 3 sata. Zagrebačkom KBC-u ponuđena je suradnja s britanskim liječnicima, ali i da bude referentni centar za novu tehnologiju transplantacije u ovom dijelu Europe.

"Često puta smo limitirani da ne možemo prihvatiti srce sa Sjevera Europe zato što je vrijeme transporta na taj način ogranieno pa su naši primatelji zakinuti", dodala je Brezak.
Usprkos ograničenjima transporta, Hrvatska je i dalje među prvima u svijetu po broju transplantacija i doniranju organa.
"Sama tehnologija prenošenja organa od donora do primatelja je nešto je potrebno doraditi u sustavu RH. KBC Zagreb će konkretno tijekom ove godine, najkasnije početkom 2016. pokrenuti javnu nabavu samih tih tehnoloških posuda u kojoj se prenose organi", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Tako bi u uređaju koji je u transplantacijskoj medicini napravio nezamisliv pomak, već dogodine moglo kucati nečije donirano srce.

Read 445 times