Nedjelja, 20 Prosinac 2015 21:51

Subota, 19.12.2015. Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Iako je pravilnik koji omogućuje prodaju medicinske marihuane oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a donesen početkom listopada, pripravaka i dalje - nema u ljekarnama.

 

Pacijenti su nezadovoljni, stručnjaci skeptični. Liječnici specijalisti još nisu usuglasili smjernice na temelju kojih će davati preporuke za pripravke na bazi kanabisa pa obiteljski lječnici za sada ne znaju ni na osnovi čega bi izdavali recepte. Bez kanabisova ulja 37-godišnji Luka ne bi izdržao bolove koje mu već 4 godine uzrokuje multipla skleroza. Izbora nemam jer želim poslužiti, želim potrajati svojoj obitelji i ako Bog da izliječit se uz ove pripravke, poručuje.

No ulja kanabisa, u kojem pronalazi spas, u domaćim ljekarnama nema. Mogu se kupiti samo gotovi proizvodi od konoplje. Nismo zabilježili niti jedan recept niti su u ovom trenutku u Hrvatskoj osigurane potrebne količine sirovine iz kojih bi se izrađivali takvi pripravci, rekao je predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan.

U ovom trenutku, prema mojim saznanjima, dostupan je na tržištu jedino sintetski oblik, dakle, ukoliko pacijent zadovoljava one 4 indikacije za koje je pravilnik donesen, tada sukladno preporuci bolničkog specijaliste, obiteljski liječnik može izdati pacjentu tzv. bijeli, privatni recept pomoću kojega on može u ljekarni potražiti pripravak koji mu je preporučen. U ovome trenutku na tržištu mogu se kupiti samo preparati tzv. sintetske konoplje, dakle ono što je proizvedeno u farmaceutskim laboratorijima, ne mogu se kupiti pripravci na bazi ulja ili paste, rekla je Ines Balint, dr. med., predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Read 441 times