Fotografija Nike Perića. Fotografija Nike Perića.

Povodom stote obljetnice rođenja velolučke umjetnice, kiparice, slikarice, pjesnikinje i liječnice, Anke Prizmić Šege (1918. - 2011.) su Narodna knjižnica Šime Vučetić i Centar za kulturu Vela Luka organizirali u petak navečer (7.12.2018.) čitanje poezije Anke Prizmić i otvorenje izložbe s njenim djelima iz privatnih zbirki. Izloženo je 27 slika koje su za ovu prigodu posudili mještani Vele Luke, privatni foto albumi s djelima umjetnice i fotografijama iz života te kratki video zapis razgovora s umjetnicom u njenom ateljeu u Veloj Luci. Program je vodila ravnateljica knjižnice "Šime Vučetić" Anita Borovina koja je govorila o poeziji Anke Prizmić i njenoj zbirci poezije "Breme svijesti". Poeziju su čitale profesorica hrvatskog jezika i književnosti Andrea Živko i umirovljena nastavnica hrvatskog jezika i pjesnikinja Ivčica Dragojević.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Povodom stote obljetnice rođenja velolučke umjetnice, kiparice, slikarice, pjesnikinje i liječnice, Anke Prizmić Šege, Narodna knjižnica Šime Vučetić i Centar za kulturu Vela Luka organiziraju u petak, 7. 12. 2018. u 19 sati poezije Anke Prizmić i otvorenje izložbe s njenim djelima iz privatnih zbirki.
Tim povodom naše današnje gošće bile su Anita Borovina, ravnateljica narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i kustosica galerije Centra za kulturu, Rada Dragojević Ćosović, koje su naše slušatelje upoznali sa životom i bogatim umjetničkim opusom naše tete Anke, vrsne velolučke umjetnice.
Velolučka umjetnica Anka Prizmić Šege rođena je 7. 12. 1918. godine u Veloj Luci neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata. Stomatološki fakultet završila je u Zagrebu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata radila je na Visu, a nakon Drugog svjetskog rata radila je kraće vrijeme u gradu Korčuli, a zatim odlazi u Split gdje je kao liječnik stomatolog radila do odlaska u mirovinu 1976. godine.

Općinska načelnica Katarina Gugić, predsjednik općinskog vijeća Zoran Manestar, zamjenik načelnice Dragiša Barčot, ravnatelj Centra za kulturu dr. Dinko Radić i županijski vijećnik Ivo Žuvela su danas, 7. prosinca 2018.g., položili vijenac na grob našeg poznatog glazbenika, pjevača i dobročinitelja, nositelja naslova počasnog građanina Vele Luke i laureata općinskog priznanja za životno djelo.

Izvor: Općina Vela Luka

Predstavnici Općine i Centra za kulturu Vela Luka su danas, 7. prosinca 2018..g.,
povodom stote godišnjice rođenja velolučke umjetnice, kiparice, slikarice, pjesnikinje i liječnice Anke Prizmić Šege položili vijenac na njezin grob.
Narodna knjižnica Šime Vučetić i Centar za kulturu Vela Luka organiziraju danas, 7. 12. 2018. u 19 sati, večer poezije Anke Prizmić i otvorenje izložbe s njenim djelima iz privatnih zbirki.

Izvor: Općina Vela Luka

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Današnji gost emisije Četvrtkom aktualno bio je direktor TZ Općine Vela Luka. Na početku razgovora osvrnuo se na ovogodišnju turističku sezonu, čiji su rezultati, po njegovim riječima, skoro ispunili planirana očekivanja. U odnosu na proteklu sezonu, broj noćenja u ovoj godini narastao je za 2 od planiranih 4%, a trend porasta broja noćenja se nastavlja i dalje. Govorio je i o novom Zakonu o boravišnoj pristojbi, demantiravši nagađanja da će cijena pristojbe skočiti i do 1000,00 kuna, jer je na jučerašnjoj sjednici Turističkog vijeća donesena odluka da se cijena neće mijenjati, budući je jedinicama lokalne samouprave omogućeno da samostalno odlučuju o promijeni visine pristojbe.
Osvrnuvši na ovogodišnju turističku sezonu, a vezano za kulturna događanja, naglasio je važnost kontinuiranog osvježavanja kulturne ponude, pa je napravio i usporedbu sa drugim sličnim turističkim destinacijama, koje osim mora i sunca svojim gostima nude i razne sportske aktivnosti, te i na taj omogućuju produljenje turističke sezone.
U tijeku je i Advent, koji i ove godine nudi pregršt zanimljivih manifestacija, od kojih je najatraktivnija manifestacija Žive jaslice u Veloj spili, a koja se prošle godine pokazala kao pun pogodak. Ove godine se očekuje i veći broj sudionika, stoga i veći broj posjetitelja. Za slijedeću godinu u planu je organiziranje manifestacije Oliverovi dani, posvećene našem pokojnom Oliveru Dragojeviću koji nas je svih zadužio svojom karizmom i koji i zaslužuje da se dio kulturne ponude posveti upravo njemu. Oliverovi dani ubuduće će se održavati u tjednu u kojemu se obilježava godišnjica smrti, uz veliki broj sudionika.

 

U subotu, 01. prosinca započeo je program manifestacije Advent u Veloj Luci otvaranjem 1. Adventskog sajma u organizaciji Općine Vela Luka i TZO Vela Luka. Na sajmu su ove subote sudjelovali Udruga Cvitić, Udruga mažoretkinja Vela Luka, Udruga naši trudi i OPG Žabica.
Kao dio blagdanskog ukrašavanja Vele Luke uoči prve nedjelje došašća upaljena je prva svijeća na adventskom vijencu u centru mjesta koji su uredile članice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ i donirale vijenac poduzeću Komunalne djelatnosti d.o.o. Ubuduće je planirano da će Zajednice žena i komunalo pduzeće zajednički voditi brigu o održavanju i uređivanju adventskog vijenca kao blagdanskog ukrasa našeg mjesta.

Izvor: Općina Vela Luka

Idite na Vrh
Template by JoomlaShine