Kategorija: Vijesti
Hitova: 967

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

KATUS D.O.O., UDRUGA NOVI OTOK , LAG 5 raspisali su pozive na prijave za besplatno osposobljavanje za tražena zanimanja- sobarica, slastičar i kuhar. Tim povodom današnja gošća u emisiji Sve je lako kad si mlad Katica Smojver, govorila je o aktivnostima koje se provode na projektima: Oblak znanja za otok mogućnosti i Uči dalje!


Informacije o osposobljavanjima - za dva od pet zanimanja koje se provode putem ovog projekta. Osnovne informacije za one koji slušaju prvi put, o edukacijama koje se provode , o odazivu – prijavama,
Poziv na prijave za osposobljavanja slastičar , sobarica i kuhar- naglasak poziv iznamlkjivačima turističkih objekata – da potaknu svoje ukućane na educiranja
Poziv na prijave za kreativne radionice koje će se događati - 8.-20.12.2020. – naučite izrađivati otočke suvenire, poklone i ukrase sa šest različitih tehnika
Informacije o osposobljavanjima - za dva od pet zanimanja koje se provode putem ovog projekta
Poziv na prijave za osposobljavanja slastičar , sobarica i kuhar- naglasak poziv iznajmljivačima turističkih objekata – da potaknu svoje ukućane na educiranja
Na otoku se od ožujka 2019 provode dva projekta koji su na više načina povezani i to :
„Uči dalje !“, koji provodi udruga Novi otok a partneri su Lag 5 i Sveučilište iz Dubrovnika i
„Oblak znanja za otok mogućnosti „ koji provodi Katus d.o.o. a partneri su udruga Novi otok i Lag 5.
Oba projekta su namijenjena smanjenju nezaposlenih, sa naglaskom na mlade i njihovo educiranje u svrhu što bržeg zapošljavanja i financirana su u 100%-tnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020", Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja-faza III.1 (kodni broj projekta UP.01.3.01.00079). Ukupne vrijednosti preko 1.600 tisuća u trajanju od 24 mjeseca.
„Zbog situacije sa Covidom tek početkom listopada je započelo prvo osposobljavanje, za njegovateljice a krajem listopada je počela i osposobljavanje za recepcionere. Planirano je da će za njegovateljice osposobljavanja trajati do kraja prosinca a za recepcionere do kraja studenog a sve ovisi o mjera protiv Covida.
Mi sada formiramo nove grupe i zato i ovim putem pozivamo potencijalne polaznike da nam se što prije prijave“, navodi gospođa Smojler.
Prema prijavama se organiziraju grupe za pojedino zanimanje i čim se grupa popuni kreće edukacija. Za svako od zanimanja postoje dva dijela i to teoretski dio i praktični dio. Teoretski dio, predavanja, zbog poštivanja mjera protiv širenja Covida se odvijaju kombinirano, dio polaznika prati osposobljavanja u učionicama dio on line kod kuće što je u ovim uvjetima dosta praktično! Učionice su prostor „e kutka“ u Zadružnom domu , Obala 2 broj 1, II kat i u prostorijama udruge Obala 3 broj 19, južni ulaz, sve u Veloj Luci . Nakon teoretskog dijela pristupa se praksi koja će se odvijati kod poslodavaca . Naravno zbog zdravstvene situacije prakse će se provesti kada se to bude moglo uz prethodno testiranje na Covid i sve ostalo što bude propisano mjerama.
Namijenjeno :
- mladima do 29 godina koja aktivno traži posao i i
- nezaposlenim osobama koja pripadaju ranjivim skupinama
DOSADAŠNJI ODAZIV :
Odaziv postoji ali prema podacima o broju nezaposlenih i prijavljenih vidimo da se premalo osoba prijavljuje. Mišljenja smo da informacije ne dolaze do svih kojima su projekti namijenjeni i iz tog razloga pokušavamo biti što češće na vašim radiju i zato vi objavljujete naše najave, pozive na upise Mislimo da ove informacije trebaju stići i do osoba u Turističkim zajednicama da ovi isto šire informacije i dostave privatnim iznajmljivačima turističkih objekata . Znamo da turistički iznajmljivači trebaju stručne kuhare, sobare i slastičare ali osobe koje u sezoni zaposle obično nemaju ovakva znanja. Možda bi oni mogli dodatno potaknuti te osobe a i same članove obitelji da se prijave i završe osposobljavanja. Pokušati ćemo dostaviti ove informacije iznajmljivačima i ostalim ugostiteljskim poslodavcima.
Svakako je Corona jako utjecala na sve nas i tako i na naše otočane i imaju slabije interese za ikakva događanja pa i za ovakve edukacije. Naša poruka je, iskoristite ovo vrijeme upravo za edukacije.!Obično nemamo vremena a sada ga imamo viška, savjetujemo svakom pojedincu da iskoristi ovo vrijeme !
DOBRI PRIMJERI , da potaknemo osobe na ovakve korake navest ću dva primjera!
Imamo dosta prijava osoba koje rade a koje se boje da će izgubiti posao ako se ovo sa Covidom ne smiri. Oni rade i to rade u vrlo teškim uvjetima, zahtjevnim ali su se prijavili i educiraju se !!
Drugi primjer je osobe koja je pokušala sudjelovati na dvije edukacije – i molila nas je da posložimo raspored samih edukacija da može pratiti oba! Željela je imati u „e radnoj knjižici“ oba uvjerenja jer kaže pa tako onda ima više šansi za zapošljavanje !! Da je slučajno i mogla ove obje edukacije pratiti bilo bi to dosta zahtjevno ali svejedno … jedan divan primjer ! Inspirativan !!
Uči dalje !! POZIV NA PRIJAVE ZA KREATIVNE RADIONICE KOJE ĆE SE DOGAĐATI - 8.-20.12.2020. – NAUČITE IZRAĐIVATI OTOŠKE SUVENIRE, POKLONE I UKRASE SA ŠEST RAZLIČITIH TEHNIKA
Samo ukratko o projektu !
PROJEKT Uči dalje …DO SADA SMO IMALI RADIONICE O KULTURNOM PODUZETNIŠTVU, EU FONDOVIMA, IT RADIONICE A ŽELIMO NAJAVITI upise na Kreativne radionice !!
Prema našem planu, prije Božića i nove godine organiziramo u sklopu projekta Uči dalje ovih 6 radionica koje će se odvijati u tri dana. Moći će se naučiti kako napraviti ukrase, poklone, suvenire uz pomoć raznih tehnika (rezbarenje drva, izrada nakita , ukrašavanje stakla, izrada motiva i aplikacija , tehnikom krojenja i dekupaž tehnikom). Pridružite nam se.., naučite izrađivati suvenire i poklone tako da izvan sezone možete pripremiti i izrađivati ih a u vrijeme sezone ih prodajete ili poklanjate svojim gostima za sjećanje ! Pokušat ćemo vas potaknuti da ti suveniri budu otočki suveniri i da nađete
ideje iz otočke naslijeđene baštine. Ove radionice se nastavljaju na ideju samozapošljavanja ….