Category: Vijesti
Hits: 338
Print

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Današnji gost emisije Četvrtkom aktualno bio je Kuzma Tomašić, koji je govorio o prosperitetu općine Smokvica, poticajnim mjerama kojima žele zadržati mlade, kao što su novčani bonusi za rođenje djece, besplatni vrtić, povoljni stambeni krediti, učeničke i studentske stipendije. Djeca od prvog do osmog razreda u Smokvici imaju besplatne udžbenike, prvi razred financira Dubrovačko-neretvanska županija, ostalo općina. Smokvicu smo osvijetlili novom, kvalitetnom i jačom led rasvjetom.
Uz navedene naknade za novorođenu djecu, u 2020. godine naš demografski program pod nazivom „Sritna dica, sritna Smokvica“.


Općina Smokvica već drugu godinu pokazuje i dokazuje da se uspješna borba s poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina.
Zato je zamišljeno da se program "Sritna dica, Sritna Smokvica " organski razvija i provodi u čitavoj lokalnoj zajednici te da se u njegovu implementaciju i usavršavanje svojim idejama uključe svi njeni društveni čimbenici (odgojno-obrazovni, kulturni, sportski itd... ) i to na svim razinama i sa svim svojim resursima i potencijalima.
Program bi s vremenom obuhvatio primjerice i podizanje sigurnosti u mjestu (prometne i opće), povećanju kulturnih, zabavnih i ostalih javnih sadržaja za djecu i mlade s posebnim naglaskom na sport i tjelesnu kulturu itd...
Pokrećemo ovu akciju kako bi pokazali i dokazali da se uspješna borba sa poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina u nadi da će naš primjer slijediti i ostale lokalne samouprave ne samo na našem otoku već i šire.
„Smokvičani su uzorni vinogradari i sve bolji vinari, Smokvica je dom autohtone sorte bijelog vina pošip. U tome vidim veliki potencijal, no zbog današnjeg užurbanog životnog tempa, polja do kojih ne možeš doći automobilom se ne obrađuju“, navodi načelnik općine Smokvica, koji smatra da je poljoprivreda uz turizam dobar temelj za ostanak mladih u mjestu.
Osim toga, Općina Smokvica realizirala je niz projekata, koji omogućuju ugodniji život, kao što su asfaltiranje putova, uređenje kanalizacijskog sustava Smokvica – Brna, izgradnja Muzeja zlata i srebra, projekt vrijedan više od četiri milijuna kuna.
2. veljače općina slavi svoj dan i zaštitnice Gospe Kandelore, pa je tako planiran i bogati kulturno – umjetnički program, koji iz godine u godinu sve više oduševljava same smokvičane i sve one koji se na taj dan zateknu u Smokvici. Uz malonogometni turnir predviđen je i nastup folklornog društva, Narodne glazbe, i koncert k Tomislava Bralića i klape Intrade .