Kategorija: Vijesti
Hitova: 1953

Vela Luka poznati je otočni rasadnik umjetnika, mnogi poznati slikari, kipari, pjesnici i glazbenici rodili su se baš u tom najnaseljenijem mjestu otoka Korčule. Jedna od njih sigurno je i Hana Kalebić, još uvijek mlada i u kategoriji amaterskog slikanja, no s očitim velikim talentom kojeg je, zajedno s kolegicom Ellom Fleš, predstavila prošlog tjedna otočnoj publici.


Izložba „Želimo što želimo/Nage suncu drage“ otvorena je prošlog tjedna u organizaciji Udruge likovno stvaralaštvo Vela Luke u kultnom prostoru Ambalaži. Budući da je Hana članica udruge, prostorije donedavno zapuštene tvornice ambalaže koju su entuzijasti iz Udruge likovno stvaralaštvo oplemenili pružile su idealan ambijent za izložbu.
„Atmosfera je bila ugodna, uz klapu i pod svijećama pomalo retro. Ella mi je bila velika podrška, a glavna tema izložbe je žensko tijelo u više različitih oblika i tehnika, odnosno pojam ženstvenosti uz ljetni ugođaj“ –objasnila nam je Hana, inače rođena Velolučanka.
Hana je odmalena pokazivala interes za slikanje, već su u vrtiću tete primijetile njen talent kojeg su usmjeravale i isticale. Krajem osnovnoškolskog obrazovanja Hana se predaje slikanju, sudjeluje na brojnim školskim natjecanjima, a do sad s tek 18 godina broji tri skupne i jednu samostalnu izložbu. Budući da je pripadnica mlađe i modernije generacije, oslanja se na praktičnost i pristupačnost pa najčešće slika akrilom i to žensko tijelo za koje kaže da joj je najčešći motiv, ali ne i tema. Koristi ga kao element jer joj odlično odgovara i voli ga crtati, no u njenim slikama primjećujemo i motive staklenih čaša, balona od sapunice i ptica. Mediteran joj je, kaže, velika inspiracija, a pogotovo Vela Luka i luške ptice grdelini. Svoj stil opisuje kao nadrealizam, još uvijek amaterski.
„Upravo sam završila opću gimnaziju i nadam se upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, studij Likovne kulture. Taj me nastavnički smjer na akademiji privlači jer je jako kreativan, uključuje različite aspekte umjetnosti kao npr. povijest umjetnosti koja me izrazito interesira, ali i nudi razne mogućnosti zapošljavanja. Još uvijek se osjećam na početku, propitkujem se, osjećam kako je slikanje moj poziv, no još uvijek ne znam koliko sam dobra u tome“ – priznaje nam Hana otkrivajući kako joj je velika želja raditi ogromne nadrealističke slike po uzoru na Dalija koji joj je inspiracija.
Hana ističe kako crta gotovo svaki dan, ako preskoči dan ili dva postaje nervozna, povezuje taj osjećaj s osjećajem gladi, a svima poručuje da ne sakrivaju svoje talente već da se potrude razvijati ih. Njene se slike mogu kupiti, slika i po narudžbi iako joj je, kaže, najdraže udomiti već gotovu sliku jer kad jedna pođe, druga se već rađa u njenoj glavi. Izložba će biti otvorena još desetak dana.