Category: Vijesti
Hits: 403
Print

U petak, 19.04. u Općinskoj vijećnici prof. dr. sc. Tea Bilušić, koordinatorica projekta ARISTOIL sa Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu predstavila rezultate analiza maslinovog ulja treće godine provedbe projekta ARISTOIL.
U Hrvatskoj, glavni partner na projektu je Sveučilište u Splitu a pridruženi partneri na projektu su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te Udruga maslinara Vela Luka.

Nositelji projekta su Grci, Sveučilište u Ateni a ostali međunarodni partneri su iz Italije (EuroMediteranski Centar za održivi razvoj, Pokrajina Puglia), Španjolske (Sveučilište u Cordobi, Udruga Oleocanthal iz Andaluzije) te Cipra.

Za Hrvatsku kao partnera je izuzetno važno i zanimljivo bilo to što su dosadašnji rezultati analiza prikupljenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja (ukupno njih preko 2000 od strane svih zemalja partnera na projektu) pokazali da su upravo ekstra djevičanska maslinova ulja iz Hrvatske bila ona koja su imala najveći udio fenolnih spojeva (preko 97% sakupljenih ulja ima povećani udio fenolnih spojeva, što znači preko 250 mg/kg).
Prosječan udio ukupnih fenola kod maslinovih ulja sakupljenih iz Hrvatske iznosio je 655 mg/kg. Kod uzoraka ulja iz Cipra taj je broj iznosio 60%, s prosječnim udjelom ukupnih fenola od 316 mg/kg, kod ulja iz Italije 55% od svih sakupljenih uzoraka imalo je povišenu razinu ukupnih fenola s prosječnim udjelom fenola od 310 mg/kg, kod uzoraka iz Grčke taj je broj iznosio 71.6/, s prosječnim udjelom ukupnih fenola 461 mg/kg.

Krajnji cilj ovih analiza je povećati tržišnu vrijednost maslinovog ulja na način da se ulje s povećanom razinom fenola (> 250 mg/kg) deklarira kao proizvod sa zdravstvenim učinkom na krvožilni sustav čovjeka, što je moguće prema važećoj EU legislativi (EU 432/2012 EFSA).

Iz dosadašnjih rezultata projekta ARISTOIL vidljivo je da Hrvatska ulja imaju takav potencijal i da se mogu ubrojiti u ulja s povećanim udjelom fenola a među Hrvatskim uljima posebno se ističu ulja s otoka Korčule koja su u prosjeku pokazala znatno viši postotak polifenola u uzorcima od postotka polifenola iz uzoraka sa područja Istre i Dalmacije.
Prof. dr. sc. Tea Bilušić, sa Sveučilištu u Splitu vjeruje da su ti rezultati povezani sa specifičnim karakteristikama autohtonih sorti maslina Lastovke i Drobnice te posebnim geomorfološkim i klimatskim uvjetima otoka Korčule.

Prema znanstvenim studijama maslinovo ulje bogato POLIFENOLIMA štiti: mozak, srce, zglobove, krvne žile, kožu te ima protuupalno djelovanje. Znanstvene studije već su dokazale pozitivan zdrastveni učinak maslinovog ulja koji će se u budućnosti, zahvaljujući projektu ARISTOIL, posebnom oznakom isticati na ambalaži.