Category: Vijesti
Hits: 1803
Print

Tijekom tri dana, uz proslavu dana župe u Crkvi svetog Jurja, uz svečane mise održana je duhovna obnova, a u nedjelju i koncert Klape Bistrica. U subotnjem programu na pozornici pod Gupčevom lipom nakon otvorenja tradicionalne jurjevske izložbe i pjesničke večeri Gornjostubičke udruge Lipin cviet, nastupili su KUD Elizabeta iz Jalžabeta, KUD Kebelj iz Slovenije i Folklorno društva Kumpanija iz Vele Luke.

Velolučani su u Gornjoj Stubici boravili od petka do nedjelje, zajedno s delegacijom njihove Općine. Radi se o uzvratnom posjetu, nakon što je gornjostubički KUD Matija Gubec s općinskom delegacijom lani tijekom ljeta gostovao u Veloj Luci, gdje su tijekom dvije zagorske večeri predstavili Velolučanima i turistima zagorsku tradiciju kroz pjesmu, ples, narodne nošnje, ali i hranu. Tako je društvo iz Vele Luke protekloga vikenda u Gornjoj Stubici predstavilo posebnosti svoga mjesta i otoka Korčule. Nastupili su sa starim velolušim plesovima i pjesmama, a najviše pozornosti privukao je upravo njihov odjel ''Kumpanija'', i to plesom s mačevima, koji se vodi kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a specifičan je jedino i upravo za Korčulu.

 - Prvi puta sam u Gornjoj Stubici, dok je naše društvo lani gostovalo u Bedekovčini. Nastavljena je jedna lijepa suradnja, nakon što su KUD Matija Gubec i načelnik Gornje Stubice prošloga ljeta gostovali kod nas. Ovdje smo imali srdačnu dobrodošlicu i jako smo zadovoljni kako su nas primili. Bilo je kratko, no posjetili smo Muzej seljačkih buna, Rodnu kuću Matije Gupca i Gupčevu lipu. Nadamo se da ćemo doći opet, jedino je problem što smo daleko i dug je put – rekla je načelnica Vele Luke Katarina Bikić, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu i druženju.

U nedjelju su nastupila djeca, Tamburaški orkestar i zbor Osnovne škole Matije Gupca, KUD Lovro Ježek, KUD Laz i KUD Matija Gubec, a nakon klape u crkvi, koncert je održao Puhački orkestar VZO Gornja Stubica.

Zapaljen je i tradicionalni Jurjevski krijes, uz najavu kuburaša iz Marije Bistrice, a zabavljalo se uz Luna bend.

Tekst i slike: http://www.zagorje.com/clanak/vijesti/foto-ples-s-macevima-odusevio-gornjostubicance-na-jurjevom