Kategorija: Vijesti
Hitova: 2283

 

Gost  današnje emisije Četvrtkom aktualno  bio je dr. vedran Dodig, sa Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko – neretvanske županije koji je govorio o problemima u  hrvatskom zdravstvu.

Na pitanje koje su prednosti, a koji nedostatci života na otoku po tom pitanju, dr. Dodig je odgovorio komparacijom  zdravstvenog sustava u veći m sredinama, primjerice u Splitu ili Dubrovniku, gdje ima veći  broj liječnika i specijalista, ali su dulje liste čekanja, dok u našoj sredini pacijent manje čeka na pregled i dijagnozu. U razgovoru smo se osvrnuli i na problem premještanja Hitne medicinske službe u Dom zdravlja Blato, koji je prije nekoliko godina rezultirao i prosvjedima i potpisivanjem peticije „Hitna je Lučanima bitna“, na žalost bez uspjeha, a koji je još uvijek aktualan, jer se i dan – danas pacijenti nepotrebno vozikaju u oba pravca (Vela Luka – Blato), zbog nedostatka aparata i specijaliziranih službi.

„Sve su to problemi  koji su prisutni  u cijeloj Hrvatskoj. Taj apsurdni zdravstveni sustav rezultat je nagomilavanja problema koji se jako sporo rješavaju, a odražavaju se na stanje u zdravstvu. Na žalost, starijih liječnika pred mirovinom je sve više, a mladi se danas rijetko odluče raditi u manjim sredinama, poput naše, pa mislim da će problema  u zdravstvu biti sve više“, ističe dr. Dodig, koji se svim silama trudi ublažiti postojeće stanje.