Kategorija: Vijesti
Hitova: 3479

 

Obred Blagoslova Kumpanije bio je 18. Ožujka iza 17 sati u crkvi sv. Josipa.

-Ako kumpaniju izvodi stari kapetan , onda se iz prostorija kumpanije u jednoredu s kapetanom na čelu prilazi crkvi u običnom koraku bez oglašavanja bubnja i mišnjice, te se postrojavanjem čeka odobrenje župnika za ulaz u crkvu.
- Ako kumpaniju izvodi novi kapetan , onda se iz prostorija kumpanije (u jednoredu s barjaktarom na čelu i starim kapetanom iza njega), prodefilira u maršu uz oglašavanja bubnja i mišnjice oko Vele rive. Dolaskom ispred crkve, postrojavanjem se čeka odobrenje župnika za ulaz u crkvu.

-Inauguracija novih časnika provodi se u crkvi neposredno pred sam čin blagoslova. Predsjednik F.D. Kumpanija pozove starog i novog kapulara, pri čemu stari skida svoj čin, i predaje ga novom kapularu uz rukovanje i poljubac. Zatim se pozove starog i novog barjaktara, pri čemu stari predaje zastavu i svoj čin novom barjaktaru, uz rukovanje i poljubac. Kao posljednje, pozove starog i novog kapetana pri čemu stari predaje bagulinu i čin te skida svoju kapetansku kapu, i razmjenjuje je s novim kapetanom uz rukovanje i poljubac.
Poslje blagoslova, iz crkve kumpanija u jednoredu s barjaktarom na čelu i novim kapetanom iza njega, prodefilira u maršu uz oglašavanja bubnja i mišnjice oko Vele rive do Tranulovog mosta, i povratkom na pijacu, odlazi u svoje prostorije.