Subota, 16 Rujan 2017 13:11

Načelnica primila nositelje projekta MEND THE GAP Featured

Written by Općina Vela Luka
Rate this item
(0 votes)

Načelnica Općine Vela Luka, Katarina Bikić prošlog je tjedna primila nositelje Projekta MEND THE GAP –za povezivanje i premošćivanje jaza između tzv. Stare i nove Europe: prof. dr. sc. Ino Čurik redoviti profesor u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Mladen Juračić redovni profesor na Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu, prof.dr. Preston Miracle iz odjela za pravopovijesnu arheologiju sveučilišta u Cambridgeu i prof dr. sc. Dinko Radić Ravnatelj centra za kulturu Vela Luka.

Namjera projekta je transfer znanja i tehnologija između starih i novih članica Europske Unije. MendTheGap okuplja znanstvenike i stručnjake iz cijelog svijeta, i to iz područja arheologije, botanike, geologije, antropologije i paleontologije.
Točka oko koje je projekt nastao je Vela spila, zapravo je sve započelo njenim istraživanjem da bi se zatim apliciralo na europski fond H2020-TWINN-2015.
Nakon što su sredstva odobrena, cijeli taj istraživački projekt je krenuo.
Predstavnici starih članici EU jesu Sveučilište Cambridge i Sveučilište u Pisi koji već godinama surađuju s Centrom za kulturu Vela Luka i rade na istraživanju Vele spile. Predstavnica nove članice EU-a je CrEAMA inicijativa u sklopu koje su razne domaće institucije - HAZU, Agronomski fakultet, Institut za antropologiju, Hrvatski prirodoslovni muzej, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara, Centar za kulturu Vela Luka.
Predstavnici ''Stare Europe'' će dakle transferirati svoje znanje ''Novoj Europi''; rasvijetlit će srž i ciljeve Hrvatskog arheološkog nasljeđa, te njihov potencijalni budući razvoj i komercijalizaciju na europskoj sceni, pa čak i šire.
Svrha projekta je educirati ljude o arheološkom nasljeđu koje imamo kod kuće, kako to iskoristiti, prezentirati i popularizirati.
Nositelji projekta su predočili svoja viđenja, interes i perspektive koje nosi projekt te naglasili da njegova multidisciplinarnost uvelike može doprinijeti razvoju i popularizaciji Vele Luke kao turističke destinacije koja uz redovnu turističku ponudu uključuje i prepoznatljiv oblik „kulturnog turizma“.
Načelnica je iskazala punu podršku Općine Vela Luka u provedbi projekta te ponudila pomoć u provedbi koliko je to moguće od strane lokalne samouprave.

Read 163 times