Utorak, 19 Rujan 2017 13:25

Kronika dana, utorak, 19.09.2017. Featured

Written by Radio M
Rate this item
(0 votes)

Nakon kišne noći dijelove Hrvatske očekuju obilne oborine, čak i novi rekordi, a zatim i poplave. Procjenjuje se da će ponegdje pasti i do 100 litara kiše po četvornome metru. Zbog izlijevanja rijeke Dobre u Ogulinu je poplavljeno oko 1000 objekata, a 400 kućanstava bilo je izravno ugroženo.

Na terenu su i dalje vojnici, koji pomažu u distribuciji vreća mještanima. Zbog novih oborina, iz Stožera za zaštitu i spašavanja grada Ogulina uputili su apel građanima da si pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana.
Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja pojasnio je za Hinu da su na snazi pripremne mjere obrane od poplava, zbog vode na kolniku zatvorena je lokalna cesta Jasenak Vrelo, jer je tamo jučer palo puno kiše, a da se temeljem vremenskih prognoza, domaćih i stranih meteoroloških kuća, očekuju daljnje obilne oborine, naročito sutra poslije 16 sati, te su se sve službe pripremile za mogućnost novoga vodenog vala kojeg korito rijeke Dobre neće moći propustiti kroz grad bez izlijevanja.
Protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH) sa 72 pripadnika, 12 pumpi za vodu, 12 motornih vozila i jednim amfibijskim transporterom PTS angažirani su u Ogulinu, kao pomoć u obrani od poplava, a u pripravnosti je 259 vojnika.
Prema jutrošnjim podacima, opada vodostaj Kupe u Karlovcu, a gledajući uzvodno tu rijeku, još nema značajnijeg porasta vodostaja, rekao je predsjednik uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodavši da vodostaj nije porastao ni u Ogulinu, gdje je bila mirna noć i ništa nije ugrozilo taj grad.
Upozorio je da će sljedećih 24 sata biti od iznimne važnosti, jer kiša i dalje pada, a u sljedećih 36 sati očekuje se i dotok voda iz Slovenije.
Razmjestili smo snage na terenu, kako u Ogulinu, tako i u Karlovcu, Zadru. Mehanizacija je na kritičnim mjestima. I pripadnici Hrvatske vojske su u pripravnosti, ali i vatrogasci i komunalne službe, rekao je, među ostalim, Đuroković.
Istaknuo da će u provedbi mjera obrane od poplava i srijeda i četvrtak biti iznimno važni. Pribojavamo se, dodao je, stanja u Karlovcu jer tamo nema sustava obrana od poplava.
--------------------------------------------------------------------------------
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u Novom danu i s našim reporterom Elvirom Mešanovićem komentirala stanje u znanosti i obrazovanju, kao i tijek kurikularne reforme.
Komentirajući odlazak Dijane Vican iz Posebnog stručnog povjerenstva, ministrica je rekla da nije imala nikakvih osobnih kontakata s njom. "Naši pogledi jesu različtit, a ja bih to probala depersonalizirati i okrenuti se budućnosti", kazala je Divjak, dodavši da Vicanino otvoreno pismo predsjednici nije pročitala te da ga ne želi komentirati, jer nije važno.
Upitana smatra li svojevrsnom "malom pobjedom" činjenicu da u Povjerenstvu osim Vican neće biti niti Jasminke Buljan Culej, ministrica obrazovanja kazala je da to ne gleda na takav način. "Važno je da procesi budu takvi da omogućavaju da ljudi koji jesu sposobni doprinijeti reformi i razvoju budu u akciji i da budemo u tome na način da radimo školu za život, a ne za ocjenu. Ono što je nama u interesu je da reformski procesi budu takvi da svi budu uključeni i da maksimalno iskoristimo stručnjake u Hrvatskoj", kazala je Divjak.
Kad je u pitanju potpora, istaknula je da je javnu potporu dobila i od premijera Andreja Plenkovića, kao i od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. "Obradovalo me što je predsjednica imala konkretnu podršku u smislu što bi trebalo u našim školama i kako ona može pomoći. Razgovarale smo na prvi dan škole u Gospiću i to je doprinijelo razumijevanju i našoj suradnji i tome da se ovaj proces ubrza", rekla je Divjak.
Što se tiče odnosa s premijerom, Divjak je istaknula da misli da profesionalno dobro surađuju. "On je premijer i ima odgovornost za razvoj Hrvatske u cjelini. Ja sam zadužena za ministarstvo koje ima široki opseg posla i konkretne ideje koje jesu vezane uz ono što se zove reformski paket Vlade", kazala je Divjak, istaknvuši da je objava javnoga natječaja za Ekspertnu radnu skupinu pitanje za premijera, ali da je važno da se nastavlja s procesima i da se ta situacija riješila.
Upitana za provedbu istrage oko curenja dokumenta analize strategije, koja je trebala biti dostavljena članovima Povjerenstva, Divjak je istaknula da je ona ministrica te da nije zadužena za to kako bilo koji član povjerenstva dobiva dokumente. "Analiza uopće nije bila namijenjena javnosti", dodala je.
Ministrica znanosti i obrazovanja zahvalila je i HNS-u što joj je otvorio mogućnost da ministarstvo i reforme idu na način na koji idu. "U koalicijskim dogovorima i pregovorima riješene su stvari koje su se imale za riješiti. Naravno da ja sudjelujem u onim pregovorima koji su važni za obrazovanje", kazala je.
--------------------------------------------------------------------------------
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.
"Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država. Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova", rekao je Plenković.
"Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini", istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.
"Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi", rekao je premijer.
Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.
Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.
"Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale", istaknuo je Plenković.
Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.
Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.
--------------------------------------------------------------------------------
Ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica vlade Marija Pejčinović Burić u izaslanstvu je premijera Andreja Plenkovića na općoj raspravi 72. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja se do 22. rujna održava u New Yorku.
U okviru 72. zasjedanja Opće skupštine ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je na skupu o reformi UN-a.
Na marginama zasjedanja održala je niz bilateralnih sastanaka. Susrela se s ministricom vanjskih poslova Republike Indonezije Retnom Marsudi te ministrom vanjskih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom.
Na sastanku ministara Frankofonije, ministrica je razgovarala s argentinskim ministrom vanjskih poslova Jorgeom Marcelom Faurieom te belgijskim ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom.
Ministrica će nazočiti susretu s hrvatskom zajednicom, ceremoniji otkrivanja spomen-ploče o spomeniku Mir kipara Antuna Augustinčića koju Hrvatska poklanja UN-u i koju će otkriti premijer Plenković, te svečanom prijemu povodom obilježavanja 25. obljetnice članstva RH u Ujedinjenim narodima.
--------------------------------------------------------------------------------
Iz Ministarstva financija u ponedjeljak su priopćili da ministar Zdravko Marić nije najavio uvođenje nikakvog novog poreza niti povećanja postojećeg poreznog tereta na motorna vozila.
"Ministar financija nije najavio uvođenje bilo kakvog novog poreza, niti povećanje postojećeg poreznog tereta na motorna vozila te je izvlačenje drugačijih zaključaka iz izjava ministra Marića tendenciozno i zlonamjerno", navodi se u kratkom priopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama.
-------------------------------------------------------------------------
Bivši predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, komentirao je navodni ponovni angažman PR-ovca Alexa Brauna, koji bi trebao raditi za Davora Bernardića.
Milanović je poručio da sklapanje i plaćanje iste vrste angažmana nema poslovnog smisla, osim ako se ne radi samo o jeftinijem konzultantskom poslu. No, u svakom slučaju Milanović tvrdi da Braun Bernardiću ne može odmoći, ali ni pomoći.
Podsjetimo, kredit u visini od oko 800.000 eura (oko šest milijuna kuna) kod Erste banke nije bio podignut samo kako bi se platili troškovi nedavnih lokalnih izbora – s tim novcem financirat će se i dobar dio troškova koji će tek nastati. Jedan od tih je i angažman PR-ovca Alexa Brauna, navodi Novi list.
Dogovor tima Davora Bernardića s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je ranije radio za Zorana Milanovića, pred samom je realizacijom, navodi list. Kako je poznato, Bernardić je s Braunom bio razgovarao i na proljeće kad je ovaj nastupio na Danima komunikacija u Rovinju, pa kontakt već postoji. A ovih dana u Zagrebu su, na sastanku u središnjici SDP-a, navodno bili i Braunovi ljudi.
--------------------------------------------------------------------------------
Jamnica i Ledo, dvije tvrtke iz sastava Agrokor koncerna, objavile su u ponedjeljak putem Zagrebačke burze da su krajem prošlog tjedna sklopile ugovor o zasnivanju založnog prava na određenim žigovima tih tvrtki, a za osiguranje kredita kojeg je Agrokor dobio u lipnju ove godine.
Jamnica i Ledo u svojim objavama tako navode da je u petak, 15. rujna sklopljen ugovor o zasnivanju založnog prava na određenim žigovima tih tvrtki između Agrokora i njegovih povezanih društva, među kojima su i te dvije kompanije, te Madison Pacific Trust Limited.
Taj je ugovor, kako se navodi u objavama, sklopljen "u svrhu zasnivanja i perfekcije osiguranja" u korist Madison Pacific Trust Limited "radi osiguranja sadašnjih i budućih tražbina koji svaki dužnik duguje osiguranim strankama, kako su svi definirani i u skladu s ugovorom o najstarijem (super-priority) kreditu od 8. lipnja ove godine".
Sredstva osigurana tim kreditom omogućila su tvrtkama stabilizaciju poslovanja, rješavanja problema likvidnosti te financiranje zaliha i priprema za sezonu, navode iz Janice i Leda.
Prema objavama tih dviju tvrtki, Jamnica je založila pravo na na ukupno pet figurativnih žigova (tri Jamnice i dva Jane), a Ledo na njih četiri (jedan verbalni i tri figurativna žiga).
Inače, Agrokor je 8. lipnja izvijestio da je potpisan ugovor o financijskom aranžmanu u visini od 480 milijuna eura. Kredit je odobren na 15 mjeseci, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje.
Kredit su osigurali imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management, a jamstvo za kredit je sva materijalna i nematerijalna imovina koja nije do sada založena.
Početkom rujna su kompanije iz sastava koncerna Agrokor izvijestile o sklapanju ugovora o zasnivanju založnog prava na svojim nekretninama koje nisu dosad založene, a temeljem zajma koji je Agrokor dobio početkom lipnja u visini od 480 milijuna eura.
Tako su Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje, Vupik i PIK Vinkovci su početkom rujna izvijestili da su sklopili ugovor o zasnivanju založnog prava na nekretninama između Agrokora, njegovih povezanih društava te Madison Pacific Trust Limiteda.
Belje o promjeni prokuriste
Putem Zagrebačke burze tvrtka Belje je danas izvijestila da je u registru Trgovačkog suda u Osijeku upisan opoziv prokure dodijeljene Boži Čerkezu te da je kao novi prokurist upisana Tatjana Ćuso iz Vukovara.
Prokurist može zastupati društvo pojedinačno i neograničeno pri sklapanju ugovora i poduzimanju drugih pravnih radnji i u svim postupcima pred upravnim i drugim državnim organima, ustanovama s javnopravnim ovlastima te državnim i odabranim sudovima. No, bez posebnog ovlaštenja prokurist ne može otuđiti niti opteretiti nekretnine društva, davati izjave niti poduzimati pravne i bilo kakve druge radnje kojima se započinje stečajni ili koji drugi postupak koji dovodi do prestanka društva, podsjeća se u objavi Belja.
--------------------------------------------------------------------------------
Požar koji je planuo u ponedjeljak prijepodne u uvali Vruljama na otoku Kornatu ugašen je nešto prije 17 sati, a na površini od tisuću puta tisuću metara izgorjela je trava, nisko raslinje i nešto maslina, doznaje se u Županijskome centru 112.
Požar su gasila tri vatrogaca iz Tisnog i jedan iz Murtera te dva airtractora.
Kuće ni u jednom trenutku nisu bile ugrožene, potvrdili su u Županijskome centru 112.
------------------------------------------------------------
Donedavno vrućina i suša, a sada obilna kiša, poplave, tuča. Hoće li se, i kada, vrijeme smiriti te na što sve trebamo biti spremni, govorio je glavni meteorolog Zoran Vakula.
Na žalost, ekstremi ne posustaju. I dok o onim ljetnim sada nema smisla trošiti riječi, valja upozoriti na ove trenutačne. Rekordne rujanske količine oborine već su ponegdje zabilježene, a u ovome tjednu, mjestimice već do sutra ujutro, te posebice do srijede, imat ćemo ih još. Slijedi nam još jedna kišna epizoda, objasnio je Vakula.
Teško je pouzdano prognozirati u kojem će mjestu pasti koliko kiše. Kompjutorski izračuni i procjene nisu jedinstvene. Ovo je samo jedan od mogućih scenarija. No, svakako se valja pripremiti - već do sutra ujutro u 8 sati u mnogim mjestima zapadne Hrvatske na više od 30 litara kiše po četvornome metru, posebice u Istri i na sjevernom Jadranu, a tijekom sutrašnjega dana na dodatnih mjestimice i više od 50 litara, uključujući i već poplavljeno ogulinsko područje. Na sjevernom dijelu Jadrana i u gorju ponegdje će do srijede navečer, vjerojatno i prije, gotovo sigurno pasti i više od 100 litara, najavio je.
--------------------------------------------------------------------------------
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak komentirao je preseljenje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku.
Svi koji se sjećaju '91. i '92. znaju da je hrvatski interes na prvom mjestu, a hrvatski interes nikako ne može biti povezivanje s fašizmom i nacizmom iz Drugog svjetskog rata, rekao je Beljak. Smatra kako treba poraditi na prosvjetnom sustavu da se djeca od malih nogu uče što je bio Jasenovac, što su bile ustaše, kakav je to bio režim, da se pokuša probuditi dobro u ljudima i da se pokuša djecu i mlade educirati da se ni na jedan način ne povezuju sa zlim.
Nacisti , fašizam i ustaše kao dio toga, kazao je, bili su apsolutno zlo. Naravno da stvari nisu bile crno-bijele, većina ustaša nije imala veze s fašizmom nego su bili hrvatski domoljubi, ali cjelokupni režim bio je zločinački i silom nametnut, rekao je Beljak. Moderna Hrvatska je, naglasio je, nastala na temeljima ZAVNOH-a, antifašističkog pokreta u kojem su uz komuniste bili i HSS-ovci. To što su poslije komunisti izgurali HSS-ovce ne mijenja na stvari, dodao je.
Rekao je kako to sve ne govori s pozicije partizanskog unuka. Djed mu je, kaže, bio ustaša i ubili su ga partizani. Gradili smo državu i u Ustavu stoji pozivanje na ZAVNOH i antifašizam, a sve ostalo je samo kršenje Ustava i šteta Hrvatskoj, ustvrdio je.
U vezi situacije oko arbitraže sa Slovenijom u Savudrijskoj vali smatra kako nema puno izbora osim sjesti za stol i dogovoriti se. Ako ćemo se postaviti da nema popuštanja, ako se Slovenci postave da nema popuštanja onda se taj spor nikada neće riješiti, rekao je. Ustvrdio je kako je zaozbiljno iznio ideju da se angažira bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.
Osvrnuo se i na percepciju o slaboj i neprepoznatljivoj oporbi, rekavši kako oporba postoji no vladajuća garnitura pokušava stvoriti suprotni dojam.
Koriste politički pritisak i imaju cijeli niz ljudi koji rade za njih i stvaraju dojam da je Beljak kriminalac, Bernardić nesposoban, da je Božo Petrov fratar... nastoje dokazivati po svim medijima da je oporba nevaljala, ustvrdio je čelnik HSS-a.
--------------------------------------------------------------------------------
Hrvatski sabor ovotjedno zasjedanje počinje u utorak kada će raspravljati o nekoliko izvješća Državnog ureda za reviziju, među njima su i izvješća o financijskoj reviziji političkih stranaka, te učinkovitosti nabave i pravilnosti korištenja službenih državnih automobila.
Financijska revizija za 2015. obuhvatila je 18 parlamentarnih i 20 izvanparlamentarnih stranaka, šest nezavisnih zastupnika i dva nezavisna lokalna vijećnika, subjekte koji su u toj godini ostvarili prihod veći od 100 tisuća kuna.
Nakon opsežnog posla, nepovoljno mišljenje revizije dobila je Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (BDSH), 16 stranaka dobilo je bezuvjetno, a 21 uvjetno mišljenje. Revizija nije imala primjedbi na rad nezavisnih saborskih zastupnika, od dva nezavisna vijećnika jedan je dobio bezuvjetno, a drugi uvjetno mišljenje.
(Ne)izvršenje preporuka iz ranije revizije, sustav unutarnjih kontrola, planiranje i računovodstveno poslovanje, korištenje poslovnog prostora te financiranje izborne promidžbe, nepravilnosti su koje je Revizija otkrila kod stranaka.
Stranke kojima se Revizija bavila ukupno su uprihodovale 155, 4 milijuna kuna, većinom iz javnih izvora (državnog i lokalnih proračuna), a potrošile 157, 4 milijuna, pa su, ukupno gledajući u 'minusu'.
Kreditne su im obveze iznosile 40,3 milijuna kuna, što je oko 45 posto njihove imovine, upozoreno je na mjerodavnom saborskom Odboru za financije i državni proračun. Od svih podignutih kredita, 91 posto se odnosi na tri stranke: HDZ, SDP i HNS (36,8 mil. kuna).
Službena vozila proračunskih korisnika, njih gotovo devet i pol tisuća, porezne su obveznike u 2014. godini stajala 366 milijuna kuna, u tu su svotu uračunati 'samo' izdaci za gorivo, registraciju, osiguranje, naknada za najam, ali ne i troškovi nabave vozila, otkriva Revizijsko izvješće o učinkovitosti nabave i pravilnosti korištenja službenih vozila korisnika državnog proračuna.
Prema Registru proračunskih korisnika, u rujnu 2015. godine 636 korisnika imalo je gotovo 9500 službenih vozila, preciznije 504 korisnika, jer njih 128 nije imalo službena vozila, četiri korisnika iz sigurnosnog sustava, pozivajući se na mjerodavni im zakon, nisu dostavili podatke o broju službenih vozila.
Revizija upozorava da nisu propisani način i uvjeti obnavljanja voznog parka, da nije utvrđen okvirni broj potrebnih vozila kao ni opravdanost nabave za svako. Postupci javne nabave i utvrđivanje potreba traju predugo, prije nabave automobila ne preispituje se je li najčešće korišteni model nabave putem operativnog najma i najisplativiji, odnosno ima li možda i povoljnijih načina.
Revizija zamjera i način evidencije o korištenju službenih vozila, često se ne unose svi propisani podaci, a kod kontrole potrošnje goriva nema usporedbe po grupama ili modelima vozila.
Zbog svih tih nepravilnosti Državni ured za reviziju zaključuje da je nabava i pravilnost korištenja tek djelomično učinkovita, dakle da ima puno prostora za poboljšanja.

Županija

Načelnica Općine Vela Luka, Katarina Bikić prošlog je tjedna primila nositelje Projekta MEND THE GAP –za povezivanje i premošćivanje jaza između tzv. Stare i nove Europe: prof. dr. sc. Inu Čurika, redovitog profesora u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Mladena Juračića, redovnog profesora na Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu, prof.dr. Prestona Miracla iz odjela za pravopovijesnu arheologiju sveučilišta u Cambridgeu i prof dr. sc. Dinka Radića, Ravnatelja centra za kulturu Vela Luka.
Namjera projekta je transfer znanja i tehnologija između starih i novih članica Europske Unije. MendTheGap okuplja znanstvenike i stručnjake iz cijelog svijeta, i to iz područja arheologije, botanike, geologije, antropologije i paleontologije.
Točka oko koje je projekt nastao je Vela spila, zapravo je sve započelo njenim istraživanjem da bi se zatim apliciralo na europski fond H2020-TWINN-2015.
Nakon što su sredstva odobrena, cijeli taj istraživački projekt je krenuo.
Predstavnici starih članici EU jesu Sveučilište Cambridge i Sveučilište u Pisi koji već godinama surađuju s Centrom za kulturu Vela Luka i rade na istraživanju Vele spile. Predstavnica nove članice EU-a je CrEAMA inicijativa u sklopu koje su razne domaće institucije - HAZU, Agronomski fakultet, Institut za antropologiju, Hrvatski prirodoslovni muzej, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara, Centar za kulturu Vela Luka.
Predstavnici ''Stare Europe'' će dakle transferirati svoje znanje ''Novoj Europi''; rasvijetlit će srž i ciljeve Hrvatskog arheološkog nasljeđa, te njihov potencijalni budući razvoj i komercijalizaciju na europskoj sceni, pa čak i šire.
Svrha projekta je educirati ljude o arheološkom nasljeđu koje imamo kod kuće, kako to iskoristiti, prezentirati i popularizirati.
Nositelji projekta su predočili svoja viđenja, interes i perspektive koje nosi projekt te naglasili da njegova multidisciplinarnost uvelike može doprinijeti razvoju i popularizaciji Vele Luke kao turističke destinacije koja uz redovnu turističku ponudu uključuje i prepoznatljiv oblik „kulturnog turizma“.
Načelnica je iskazala punu podršku Općine Vela Luka u provedbi projekta te ponudila pomoć u provedbi koliko je to moguće od strane lokalne samouprave.

Svijet

Bivša glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u ponedjeljak je istupila iz istražnog povjerenstva Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Siriji, kritizirajući Vijeće sigurnosti i poručivši sirijskom veleposlaniku da je njegova vlada upotrijebila kemijsko oružje.
Del Ponte se u ponedjeljak oprostila od UN-ova Vijeća za ljudska prava koje je prije šest godina oformilo Povjerenstvo za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Siriji.
"Sedam godina zločina u Siriji i totalna nekažnjivost. To je neprihvatljivo", istaknula je Del Ponte.
U kolovozu je u intervjuu za švicarske novine rekla kako postoji dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bašara al-Asada optuži za ratne zločine.
Nakon njezina odlaska u Povjerenstvu će ostati samo dva povjerenika, Karen Koning Abu Zayd i predsjednik povjerenstva Paulo Pinheiro koji je rekao kako će prije ili poslije velik broj ljudi morati odgovoriti na pitanje "zašto nisu ranije reagirali da zaustave pokolj".
Del Ponte se u ponedjeljak obratila i sirijskome veleposlaniku rekavši mu da je bila u pravu kada je brzo zaključila da je Asadova vlada upotrijebila kemijsko oružje u napadu na grad Han Šejhun u travnju.
"Danas o tome imamo potvrdu nakon što je službeno provedena istraga. I sada tražimo pravdu, tražimo pravdu za te žrtve", rekla je Del Ponte sirijskom veleposlaniku.
--------------------------------------------------------------------------------
Američka mornarica smijenila je u ponedjeljak dvojicu visokih časnika nakon niza sudara ratnih brodova 7. flote u Aziji, navodeći kao razlog gubitak povjerenja u njihovu sposobnost zapovijedanja.
Smijenjeni su kontra-admiral Charles Williams, zapovjednik Borbene skupine 70, i kapetan Jeffrey Bennett, zapovjednik borbene skupine razarača Destroyer Squadron 15, navodi se u priopćenju.
Smijenio ih je zapovjednik 7. flote, viceadmiral Phil Sawyer, koji je u kolovozu zamijenio viceadmirala Josepha Aucoina, koji je smijenjen zbog spomenutih nesreća.
"Obje smjene posljedica su gubitka povjerenja u njihovu sposobnost zapovijedanja", navodi mornarica.
Razarač USS McCain sudario se 21. kolovoza s trgovačkim brodom istočno od Singapura i Malezije. Poginulo je 10 mornara. To je bio četvrti veliki incident u američkoj Pacifičkoj floti ove godine.
U lipnju, razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim teretnim brodom, pri čemu su poginula sedmorica mornara.
Smijenjeno je još nekoliko časnika, a protiv drugih članova dežurnih ekipa na tim brodovima pokrenute su administrativne mjere.
--------------------------------------------------------------------------------
Uragan Maria koji će uskoro zahvatiti Karibe, pojačao se u kategoriju 2 na ljestvici od 5, objavio je u ponedjeljak ujutro američki centar za uragane (NHC).
Uz vjetrove koji pušu do 175 km/h uragan Maria se kreće brzinom od 19 km/h i prijeti francuskim otocima Guadaloupe i Martinique, kao i britanskim St. Kitts, Nevis i Montserrat i otoku Dominique. NHC navodi da se predviđa da će uragan Maria prerasti u kategoriju 3 tijekom dana.
Uragan bi mogao izazvati povišenje razine vode između 1,5 i 2,1 metra.
U 13 sati po srednjoeuropskom vremenu uragan Maria se nalazio 135 km istočno od otoka Martinique i trebao bi pogoditi područje koje je prije desetak dana zadesio uragan Irma. Na francuskim otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej uragan Irma je odnio 11 života i pričinjene su materijalne štete od više stotina milijuna eura.
U uraganu Irma je na Karibima poginulo 40 osoba i 20 na Floridi.
--------------------------------------------------------------------------------
Japanski arhipelag zahvatio je u ponedjeljak snažan tajfun u kojemu je su poginule dvije osobe dok se tri osobe smatra nestalima.
Tajfun Talim pogodio je u nedjelju obale Kyushua, najjužnijeg od četiriju glavnih otoka u arhipelagu. Popraćen je vjetrom jačine do 162 kilometra na sat, objavila je japanska meteorološka agencija.
Napredujući u smjeru sjeveroistoka, oluja je u ponedjeljak ujutro dosegla otok Hokkaido, na sjeveru, zbog čega je jako poremećen zračni promet.
Žena od 86 godina pronađena je u nedjelju navečer mrtva nakon što je njezina kuća zahvaćena klizanjem tla u Kagawi, na zapadu Japana. Vozač od 60 godina smrtno je stradao kad je njegov automobil preplavila voda iz narasle rijeke u Kochuu, također na zapadu arhipelaga, po lokalnoj policiji.
Tv postaja NHK izvijestila je da se tri osobe smatra nestalima, također na zapadu, a da ih 38 ozlijeđeno u nesrećama izazvanima olujom.

Sport

Zadnjom , 6.po redu regatom održanom u proteklog vikenda u Splitu , završen je ovogodišnji Kup Dalmacije u veslanju.Veslalo se na tradicionalnom Memorijalu 'Perice Vlašića', u čast našeg legendarnog Velolučanina koji znamo to, dio svoje bogate i iznimno uspješne karijere proveo u Veslačkom klubu 'Mornar' iz Splita , koji je i organizator ovog natjecanja.
Pod vodstvom svog trenera Tina Dragojevića na istom su naravno sudjelovali i natjecatelji 'Ošjaka' i u velolučku se valu vratili sa jednim prvim , četiri druga , tri treća i dva četvrta mjesta . Najbolji rezultat ostvarila je u skifu mlađa kadetkinja Lucija Usnijani osvojivši zlatnu medalju.
Nakon šest održanih regata ukupni pobjednik ovogodišnjeg Kupa Dalmacije u veslanju je splitski Gusar sa 816 bodova, slijede Jadran iz Zadra (647), splitski Mornar (631) … 'Ošjak' je na karaju zauzeo 6.mjesto među dvanaest klubova učesnika , ostavivši za sebe dubrovački 'Neptun' , Biokovo iz Makarske, Jelsu …
Do kraja ove iznimno bogate , rekli b i 'zlatne sezone' u kojoj su u svoje anale upisali dvije evropske medalje , 'ošjakovce' očekuju još Mini kup Dalmacije slijedećeg vikenda u Metkoviću gdje će se sve regate održavati na regatnom stazi od 500 metara , te početkom listopada Finale Kupa Hrvatske na Pagu.
Rezultati velolučkih veslača na Memorijalu 'Perice Vlašića' :
Skif Mlađe kadeti : Nikola Šeparović 2.mjesto, Vito Prižmić 2.mjesto, Sandro Dragojević 3.mjesto i Marko Surjan 3.mjesto
Dvojac na pariće mlađi kadeti: Deni Cetinić i Lovre Berković, 4.mjesto
Skif mlađe kadetkinje : Lucija Usnijani, 1.mjesto ,
Dvojac na pariće mlađe kadetkinje Lucija Dragojević i Luca Barčot , 2.mjesto
Dvojac na pariće Mlađi juniori Stipe Padovani Antonio Burmas , 2.mjesto
Skif juniori: Antonio Šeparović, 3.mjesto
Skif Seniori Antonio Šeparović , 4.mjesto

Vremenska prognoza za sutra, srijedu, 20. 9. 2017.

Umjereno i pretežno oblačno uz povremenu kišu, na Jadranu i pljuskove s grmljavinom, koji na južnom dijelu mogu biti intenzivniji. Poslijepodne i prema kraju dana postupno smirivanje, a na Jadranu i djelomično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura, u Dalmaciji i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 7 do 11, na Jadranu između 13 i 18. Najviša dnevna od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 21 °C.

Read 120 times